“Shamba – Kert Afrikában” projektterv

2016. 07. 03.

Az Afroho agrárprojektje Kowuorban

Az Afroho, a kenyai Sare SEEP és a Mon jardin! közös kezdeményezésében 2016. április elejétől szeretnénk megvalósítani egy agrárprojektet Kowuorban, melynek keretében új mezőgazdasági módszerekkel és a helyiek számára ismeretlen ehető növényekkel ismertetnék meg a helyi közösség tagjait.

A projekt ún. pilot projekt, az Afroho és a Mon jardin! gasztro-botanikai projekt közötti hosszabb távra tervezett együttműködés első fázisa, melynek során a Mon jardin! által a kenyai Burában kipróbált fajtákat és megismert megoldásokat Kowuorban is szeretnénk bevezetni. Ezáltal hatékonyabb termelési technikákkal és nagyobb hozamú, szárazságtűrő fajták bevezetésével javítani tudunk a helyiek élelmezési helyzetén. Ugyanakkor a hatékony mezőgazdálkodás munka- és bevételi lehetőséget is biztosíthat a helyiek számára, melynek következtében általánosan javul a helyiek helyzete és életminősége.

A projekt későbbi fázisaiban a bevált megoldások széles körű elterjesztésére, a helyiek „betanítására” kerül sor annak érdekében, hogy a modern, az ökológiai szempontoknak is megfelelő technológiák minél szélesebb körben elterjedtté váljanak Afrikában is.

Célunk, hogy a jól működő módszerek és a jó eredménnyel termeszthető növények minél szélesebb körben elterjedjenek Kenyában, ezáltal hozzájárulva a helyi mezőgazdaság modernizálásához, megtartva annak családi jellegét, ugyanakkor figyelmet fordítva a környezeti szempontokra.

A projekt háttere

Saját tapasztalataink szerint a helyi elavult mezőgazdasági technológiákkal és alacsony hozamú növényfajtákkal nincs esély a szükséges élelmiszermennyiség helyben, családi gazdaságokban való megtermelésére. Ráadásul a jelenleg Kenyában alkalmazott technológiák egyáltalán nem veszik figyelembe a modern, ökológiai szempontokat sem. Bár a gazdálkodás Kenyában jellemzően kis, saját tulajdonú gazdaságokban zajlik, nem fordítanak kellő figyelmet például sem a talaj megfelelő tápanyag-utánpótlására, sem a víztakarékos öntözési technológiákra.

A Mon jardin! eddigi kenyai munkájának eredményeként kialakult egy olyan termesztési mód, amely az eddigi területen az ökológiai szempontok figyelembevétele mellett mostohább körülmények között (pl. vízhiányos területen) is nagyobb hozamot eredményezhet.

A projekt célja

Olyan széleskörű program kialakítása, amely a helyi közösségben jellemző problémákra (szegénység, egyoldalú táplálkozás, hulladék stb.) átfogóan képes megoldást adni, ugyanakkor a közösség mellett a környezet hasznára is válik.

Ezen cél elérésének egyik fontos pillére egy hosszú távú mezőgazdasági projekt kialakítása, amely

 • új, környezetbarát technológiák és megoldások révén hatékonyabbá teszi a növénytermesztést (és később akár az állattartást is) a térségben;
 • új, – a térségben – ismeretlen és/vagy nem termesztett növények bevezetése, melyek által egyrészt növelhető a termesztés hozama, másrészt változatosabbá tehető a táplálkozás, harmadrészt pedig fogyasztásuk magasabb tápanyag-, vitamin- és/vagy ásványi anyag bevitelt jelent;
 • megélhetési lehetőséget jelent a helyi családok számára és/vagy lehetővé teszi, hogy a család élelmiszer-szükségletét önállóan tudják előállítani és egyéb forrásokból származó bevételeiket másra (pl. a gyerekek iskoláztatására) tudják költeni;
 • az alkalmazott technológiák (pl. talajjavítás, árnyékolás) révén nagyobb és kiszámíthatóbb hozamot biztosít, szárazabb időszakban is esélyt ad a növényeknek a túlélésre.

A projekt során emellett hangsúlyt fektetünk az alábbiakra is:

 • a helyiek megismertetése – számukra – új tartósítási módszerekkel, pl. befőzés, melynek segítségével a kukorica, bab szárítás nélkül, zsengén is eltehető, így elkészítésük kevesebb időt és energiát igényel (azaz kevesebb ideig kell főzni);
 • saját termesztés révén a háztartásokban keletkező hulladék csökkentése, pl. saját készítésű lekvár a boltban kapható helyett;
 • szerves hulladékok újrahasznosítása: haszonállattartás (pl. kecske, tyúk) és komposztálás révén, illetve az állati hulladék (pl. tyúk és tehéntrágya) felhasználása a mezőgazdaságban.

(Megj.: az egyéb – nem szerves – hulladék csökkentésére és újrahasznosítására „Taka taka” néven önálló hulladékprojektet is indítottuk a SARE SEEP-pel együttműködésben.)

A projekt eredményeként várhatóan:

 • a helyi közösség tagjai új mezőgazdasági megoldásokat és növényeket ismernek meg, melyek közép és hosszabb távon mindennapi életük részévé válnak;
 • a változatosabb és kiegyensúlyozottabb táplálkozás, valamint a magasabb tápanyag- és vitaminbevitel miatt javul a helyiek egészségi állapota, jobban ellenállnak a betegségeknek, a gyerekek iskolai teljesítménye javul;
 • az önellátó gazdálkodás és az esetleges felesleg eladása, cseréje révén csökkenni fog a rászoruló családok aránya;
 • az alternatív megélhetési forrás segít a szénégető tevékenység visszaszorításában (ennek erősítésére a jövőben energia projektet is tervezünk indítani, melynek keretében a főzés vonatkozásában hatékonyabb megoldásokkal szeretnénk megismertetni a helyieket);
 • a saját termesztés terjedésével csökkenthető a boltban vagy piacon vásárolt és (agyon)csomagolt termékek vásárlása, így az ezzel járó hulladéktermelés is.

A projekt 1. szakasza (ún. Szakértői pilot), 2016. április és szeptember között kerül megvalósításra, melyen időszak alatt (április-májusban) a Mon jardin! szakértője 6 hétig a helyszínen tartózkodik és irányítja a munkákat.

A Szakértői pilot teljes költségvetése, amely tartalmazza a szakértő és a projektmenedzser díját, valamint a szükséges eszközök beszerzésének és a terület bekerítésének összes költségét, 2.852.000,- Ft.

A szükséges összeg egy részére rendelkezésünkre áll, azonban ahhoz, hogy a projektet a tervnek megfelelően teljes terjedelmében meg tudjuk valósítani, szükségünk van további források bevonására.

Amennyiben egyetértesz a kezdeményezéssel és szeretnéd támogatni projektünket, a pénzbeli támogatás lehetőségeit itt ismerheted meg vagy kérjük, vedd fel velünk a kapcsolatot az [email protected] e-mail címen.

A projekt részletes leírása itt található.

A projekt eredményeiről itt tájékozódhatsz.

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről!

Ha nem akarsz lemaradni aktuális híreinkről, és szeretnéd az elsők között olvasni cikkeinket, iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatkezelési

Sikeresen feliratkoztál. Hamarosan érkezik első levelünk. Ha mégsem, kérjük, ellenőrizd spam mappád vagy - ha Gmailt használsz - a promóciók között. Ha ott sem találod, vedd fel velünk a kapcsolatot az [email protected] email címen.

Pin It on Pinterest

Share This