“Shamba – Kert Afrikában” projektterv

2016. 07. 03.

Az Afroho agrárprojektje Kowuorban

Az Afroho, a kenyai Sare SEEP és a Mon jardin! közös kezdeményezésében 2016. április elejétől szeretnénk megvalósítani egy agrárprojektet Kowuorban, melynek keretében új mezőgazdasági módszerekkel és a helyiek számára ismeretlen ehető növényekkel ismertetnék meg a helyi közösség tagjait.

A projekt ún. pilot projekt, az Afroho és a Mon jardin! gasztro-botanikai projekt közötti hosszabb távra tervezett együttműködés első fázisa, melynek során a Mon jardin! által a kenyai Burában kipróbált fajtákat és megismert megoldásokat Kowuorban is szeretnénk bevezetni. Ezáltal hatékonyabb termelési technikákkal és nagyobb hozamú, szárazságtűrő fajták bevezetésével javítani tudunk a helyiek élelmezési helyzetén. Ugyanakkor a hatékony mezőgazdálkodás munka- és bevételi lehetőséget is biztosíthat a helyiek számára, melynek következtében általánosan javul a helyiek helyzete és életminősége.

A projekt későbbi fázisaiban a bevált megoldások széles körű elterjesztésére, a helyiek „betanítására” kerül sor annak érdekében, hogy a modern, az ökológiai szempontoknak is megfelelő technológiák minél szélesebb körben elterjedtté váljanak Afrikában is.

Célunk, hogy a jól működő módszerek és a jó eredménnyel termeszthető növények minél szélesebb körben elterjedjenek Kenyában, ezáltal hozzájárulva a helyi mezőgazdaság modernizálásához, megtartva annak családi jellegét, ugyanakkor figyelmet fordítva a környezeti szempontokra.

A projekt háttere

Saját tapasztalataink szerint a helyi elavult mezőgazdasági technológiákkal és alacsony hozamú növényfajtákkal nincs esély a szükséges élelmiszermennyiség helyben, családi gazdaságokban való megtermelésére. Ráadásul a jelenleg Kenyában alkalmazott technológiák egyáltalán nem veszik figyelembe a modern, ökológiai szempontokat sem. Bár a gazdálkodás Kenyában jellemzően kis, saját tulajdonú gazdaságokban zajlik, nem fordítanak kellő figyelmet például sem a talaj megfelelő tápanyag-utánpótlására, sem a víztakarékos öntözési technológiákra.

A Mon jardin! eddigi kenyai munkájának eredményeként kialakult egy olyan termesztési mód, amely az eddigi területen az ökológiai szempontok figyelembevétele mellett mostohább körülmények között (pl. vízhiányos területen) is nagyobb hozamot eredményezhet.

A projekt célja

Olyan széleskörű program kialakítása, amely a helyi közösségben jellemző problémákra (szegénység, egyoldalú táplálkozás, hulladék stb.) átfogóan képes megoldást adni, ugyanakkor a közösség mellett a környezet hasznára is válik.

Ezen cél elérésének egyik fontos pillére egy hosszú távú mezőgazdasági projekt kialakítása, amely

 • új, környezetbarát technológiák és megoldások révén hatékonyabbá teszi a növénytermesztést (és később akár az állattartást is) a térségben;
 • új, – a térségben – ismeretlen és/vagy nem termesztett növények bevezetése, melyek által egyrészt növelhető a termesztés hozama, másrészt változatosabbá tehető a táplálkozás, harmadrészt pedig fogyasztásuk magasabb tápanyag-, vitamin- és/vagy ásványi anyag bevitelt jelent;
 • megélhetési lehetőséget jelent a helyi családok számára és/vagy lehetővé teszi, hogy a család élelmiszer-szükségletét önállóan tudják előállítani és egyéb forrásokból származó bevételeiket másra (pl. a gyerekek iskoláztatására) tudják költeni;
 • az alkalmazott technológiák (pl. talajjavítás, árnyékolás) révén nagyobb és kiszámíthatóbb hozamot biztosít, szárazabb időszakban is esélyt ad a növényeknek a túlélésre.

A projekt során emellett hangsúlyt fektetünk az alábbiakra is:

 • a helyiek megismertetése – számukra – új tartósítási módszerekkel, pl. befőzés, melynek segítségével a kukorica, bab szárítás nélkül, zsengén is eltehető, így elkészítésük kevesebb időt és energiát igényel (azaz kevesebb ideig kell főzni);
 • saját termesztés révén a háztartásokban keletkező hulladék csökkentése, pl. saját készítésű lekvár a boltban kapható helyett;
 • szerves hulladékok újrahasznosítása: haszonállattartás (pl. kecske, tyúk) és komposztálás révén, illetve az állati hulladék (pl. tyúk és tehéntrágya) felhasználása a mezőgazdaságban.

(Megj.: az egyéb – nem szerves – hulladék csökkentésére és újrahasznosítására „Taka taka” néven önálló hulladékprojektet is indítottuk a SARE SEEP-pel együttműködésben.)

A projekt eredményeként várhatóan:

 • a helyi közösség tagjai új mezőgazdasági megoldásokat és növényeket ismernek meg, melyek közép és hosszabb távon mindennapi életük részévé válnak;
 • a változatosabb és kiegyensúlyozottabb táplálkozás, valamint a magasabb tápanyag- és vitaminbevitel miatt javul a helyiek egészségi állapota, jobban ellenállnak a betegségeknek, a gyerekek iskolai teljesítménye javul;
 • az önellátó gazdálkodás és az esetleges felesleg eladása, cseréje révén csökkenni fog a rászoruló családok aránya;
 • az alternatív megélhetési forrás segít a szénégető tevékenység visszaszorításában (ennek erősítésére a jövőben energia projektet is tervezünk indítani, melynek keretében a főzés vonatkozásában hatékonyabb megoldásokkal szeretnénk megismertetni a helyieket);
 • a saját termesztés terjedésével csökkenthető a boltban vagy piacon vásárolt és (agyon)csomagolt termékek vásárlása, így az ezzel járó hulladéktermelés is.

A projekt 1. szakasza (ún. Szakértői pilot), 2016. április és szeptember között kerül megvalósításra, melyen időszak alatt (április-májusban) a Mon jardin! szakértője 6 hétig a helyszínen tartózkodik és irányítja a munkákat.

A Szakértői pilot teljes költségvetése, amely tartalmazza a szakértő és a projektmenedzser díját, valamint a szükséges eszközök beszerzésének és a terület bekerítésének összes költségét, 2.852.000,- Ft.

A szükséges összeg egy részére rendelkezésünkre áll, azonban ahhoz, hogy a projektet a tervnek megfelelően teljes terjedelmében meg tudjuk valósítani, szükségünk van további források bevonására.

Amennyiben egyetértesz a kezdeményezéssel és szeretnéd támogatni projektünket, a pénzbeli támogatás lehetőségeit itt ismerheted meg vagy kérjük, vedd fel velünk a kapcsolatot az [email protected] e-mail címen.

A projekt részletes leírása itt található.

A projekt eredményeiről itt tájékozódhatsz.

Pin It on Pinterest

Share This