Így indult az AfRoho

2021. 09. 07. | Szervezeti hírek

A kezdetekre az AfRoho kezdeményezője és projektvezetője, Vaszari Móni, így emlékszik vissza:

Magánemberként évek óta támogattam Kenyában élő árvákat és szegény sorsú gyerekeket.
Olyan gyerekeket, akik számára a tanulás és a külső támogatás jelenti az egyetlen esélyt arra, hogy a reménytelenségből kitörve a jövőben jobb életük legyen. Az általam fizetett összegből a gyerekek iskolába járhattak, egyenruhát és egyéb felszerelést (könyveket, füzetet, ceruzát) kaptak, naponta meleg ételt ehettek. A támogatásért „cserében” rendszeresen hírt kaptam a gyerekek iskolai eredményeiről, néha levelet vagy rajzot kaptam tőlük, alkalmanként ajándékot is küldhettem nekik.

Szerettem ezt a támogatási formát.
Egyrészt támogatóként úgy érezhettem, hogy valóban jót teszek, és tényleges hatással lehetek a gyerekek életére. Másrészt a névre szóló támogatásnak és a folyamatos visszajelzéseknek köszönhetően közvetlenebbnek, szorosabbnak éreztem a kapcsolatot a gyerekekkel. Annak ellenére, hogy sosem találkoztam velük személyesen.

A támogatást koordináló egyesület azonban egyik napról a másikra jogutód nélkül megszűnt.
A szervezet megszűnésével én támogatandó gyerekek nélkül, a gyerekek – összesen több mint hatvanan (természetesen nem mind az én támogatottam, hanem az összes magyar támogatású gyerek) – pedig támogató nélkül maradtak.

Nem adtam fel. Megkerestem az iskolát és önállóan folytattam a támogatást.
Mint később kiderült, nemcsak én, hanem egymástól függetlenül többen is így tettünk. Nem is tudtunk egymásról egészen addig, amíg az iskola nem jelezte, hogy mivel többen is vagyunk, esetleg összefoghatnám a magyar támogatókat. Szó szót követett (vagy inkább email emailt J), és végül az összes akkori magyar támogatót összefogva – elsősorban a költségek csökkentése érdekében – az esedékes díjakat együtt kezdtük utalni.

Az önszerveződésnek azonban vannak hátulütői, miközben a hivatalos formában való működésnek lehetnek előnyei.
Ezért más megoldáson kezdtük törni a fejünket. A VitaFutura Kh. Alapítvány kuratóriumi elnökeként magától értetődőnek tűnt, hogy a támogatást a jövőben az Alapítvány keretein belül folytassuk. Az afrikai támogatási programok jól illeszkednek az Alapítványnak a globalizáció negatív hatásaihoz kapcsolódó törekvéseihez, ezért 2013-ban kiterjesztettük a VitaFutura területi hatályát, és felvettük az afrikai gyerekek támogatását is a tevékenységek közé.

Iratkozz fel!

Szeretnél rendszeresen értesítést kapni a legújabb bejegyzésekről és aktuális híreinkről? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Korábbi

Pin It on Pinterest

Share This