Shanzui ovi

Az ovi 2020. márciusban a COVID pandémia miatti iskolabázárások részeként bezárt, és 2021. januárban – az általános újranyitáskor – nem nyitott meg újra, a shanzui ovi végleg bezárt.

A Nest Children Centre – vagy ahogy mi hívjuk, a shanzui ovi – egy óvoda, illetve iskola-előkészítő, amelyet 2015. januárban alapított Mama Janet (egy helyi nyugdíjas tanítónő), azzal a céllal, hogy a környéken élő gyerekeknek legyen lehetősége felkészülni az iskolára.

Kenyában az óvoda teljesen más jellegű, mint nálunk, sokkal inkább iskola-előkészítő. Ugyanis mire a gyerekek iskolába mennek – elvileg – mindenkinek ismernie kell a betűket és számokat, valamint tudnia kell szavakat kiolvasni és egyjegyű számokat összeadni. Mindezeket az óvodában tanulják meg. (A kenyai iskolarendszerről bővebben itt olvashatsz.)

Mivel ez egy magánóvoda, ezért a szülők elvileg fizet(né)nek tandíjat a gyerekek után, de…

a környéken élők általában nagyon szegények. Sokuknak nincs munkája, nagyon sok a csonka család, ahol valamelyik szülő meghalt (például AIDS-ben), illetve sok olyan gyerek is van, akinek tinédzser anyja van. Sok fiatal lány ugyanis az általános iskola után nem folytatja tanulmányait, korán teherbe esik. Ezt követően alkalmi munkákból próbálja eltartani magukat vagy távolabbra megy szerencsét próbálni, hátrahagyva az újszülöttet, kisgyereket a nagyszülőkkel. 🙁

Ráadásul a szülők – mivel maguk sem igen jártak iskolába – egyáltalán nem tartják fontosnak az iskolát és a tanulást. Ezért amikor tandíjfizetésre kerülne a sor, inkább kiveszik a gyereket az oviból. Mivel más lehetőség nem nagyon van a környéken, ezért ezek a gyerekek így végül kimaradnak az iskola-előkészítőből. Ha sikerül elkezdeniük az általános iskolát, jelentős hátránnyal indulnak. Hiányoznak az alapok, nem ismerik a betűket és a számokat, melyeket az iskolában már nem igazán tanítanak nekik.

Shanzui óvoda

Az oviba nem járó gyerekek általában az utcán, felügyelet nélkül, sokszor étlen-szomjan töltik a napot.

Így az óvoda nemcsak az iskolai előkészítés feladatát vállalja magára, hanem napközbeni menedéket is nyújt és napi kétszer étkezést is biztosít a környéken élő rászoruló gyerekek számára.

A diákok többsége után egyáltalán nem vagy alig fizetnek. Az alapító – Mama Janet – viszont nem szeretné, ha a gyerekek a tandíj hiánya miatt esnének el a tanulás lehetőségétől. Ezért a nem fizető szülők gyerekeit is tanítja, és gyakorlatilag saját zsebből tartja fent az ovit. Ha – akár egyéb forrásból – van egy kis pénze, azt az ovira – pl. az egy szem tanítónő fizetésére – fordítja. Ennek köszönhetően az oviban elég szegényesek a körülmények, a gyerekek ennek ellenére nagyon ügyesek és aranyosak, számos éneket és mondókát (angolul!) tudnak.

A nehéz körülmények miatt az óvodában gyakorlatilag bármilyen adománynak és ajándéknak örülnének, de legnagyobb szükség iskola- és tanszerekre, berendezésre (pl. székekre), valamint – a napi kétszeri étkezéshez – élelmiszerre van szükség.

Ha szeretnél te is segíteni abban, hogy minél több dologgal tudjuk segíteni az ovi működését, kérjük, támogasd programunkat.

Számlaszámunkat és a támogatás egyéb lehetőségeit itt találod.

 

A közlemény rovatba kérjük, ezt írd: Shanzu

Nagyon köszönjük.

A shanzui ovival kapcsolatos híreink

A shanzui ovival kapcsolatos hírek mellett itt találod a shanzui ovilátogatások beszámolóit is 2018. márciusig bezárólag. Az ezt követő  látogatásokkal kapcsolatos információkért és fényképekért kérjük, látogass el Facebook oldalunkra. Köszönjük.

(Az okokról bővebben itt olvashatsz.)

Bezárt a shanzui ovi

Szomorú hírünk van mára… 💔 Az általunk 2017. óta – eleinte esetenként, majd később rendszeresen – támogatott shanzui ovi végleg bezárta kapuit. 😢 A...

bővebben

Shanzui ovi update

2018. februártól teljes egészében támogatóink adományaiból és egyéb bevételeinkből tartjuk fent az ovit (erről részletesen itt olvashatsz). Ebből...

bővebben

Segíts egy rongybabával!

Oborzil Melinda vadonatúj és szuper jó kezdeményezése a shanzui ovi támogatására, amelyet – velünk előzetesen egyeztetve – a Facebookon indított el...

bővebben
Változások a shanzui oviban

Változások a shanzui oviban

2018. februártól jelentős változások léptek életbe a shanzui oviban. (Az intézményt bár „ovi”-nak vagy „óvodának” hívjuk, egyáltalán nem hasonlít a...

bővebben

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről!

Ha nem akarsz lemaradni aktuális híreinkről, és szeretnéd az elsők között olvasni cikkeinket, iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatkezelési

Sikeresen feliratkoztál. Hamarosan érkezik első levelünk. Ha mégsem, kérjük, ellenőrizd spam mappád vagy - ha Gmailt használsz - a promóciók között. Ha ott sem találod, vedd fel velünk a kapcsolatot az [email protected] email címen.

Pin It on Pinterest

Share This