Jelképes örökbefogadás

Csatlakozz Jelképes örökbefogadás programunkhoz

A program célja Kenyában élő rászoruló – árva vagy félárva, illetve nagyon rossz anyagi körülmények között élő – gyerekek támogatása a tandíjuk és oktatási költségeik rendszerese fizetése révén.

Támogatás nélkül ezeknek a gyerekeknek nem lenne esélye a tanulásra, hiszen a szülők nemcsak a tandíjat, de az iskolával járó egyéb költségeket (egyenruha, iskolaszerek) sem tudják kifizetni. Sőt sokszor az alapélelmiszerek megvásárlása is gondot okoz.

A Jelképes örökbefogadási programnak köszönhetően  viszont a gyerekek esélyt kapnak.

Nemcsak iskolába tudnak járni a gyerekek (és így nem az utcán töltik az idejüket), de biztosítjuk számukra az egyenruhát és a szükséges iskolaszereket, valamint napi egyszeri étkezést is.

Rendszeres támogatási lehetőség

Vállalhatod a támogatás egy évre, de ha szeretnéd, óvodás korától egészen az érettségiig is támogathatod a kiválasztott gyerkőcöt, sőt még azon is túl…

Névre szóló támogatás

Nemcsak azt döntheted el, hogy milyen korú gyereket szeretnél támogatni, hanem akár – egy adott listából – ki is választhatod a számodra szimpatikus gyerkőcöt.

p

Személyre szóló információk

Az iskolából rendszeresen megkapjuk a gyerekek bizonyítványát, a szponzoroknak írt levelet/rajzot, illetve időnként képet is küldenek a gyerekekről.

Rászoruló kenyai gyerekeknek segíthetsz havi rendszerességgel

  • Névre szólóan támogathatod az általad kiválasztott gyerkőcöt.
  • A gyerek fejlődéséről, előrehaladásáról a támogatás ideje alatt folyamatosan információkat kapsz.
  • Alkalmanként ajándékot vagy személyes üzenetet (levelet) küldhetsz a támogatott gyereknek.
  • Ha kedved tartja – és anyagi lehetőségeid engedik – meg is látogathatod Kenyában.
Jelképes örökbefogadás - Boston gyerekek

A programban jelenleg kizárólag egy nairobi iskola óvodás, általános iskolás vagy középiskolás tanulóit lehet támogatni. Az iskola egy ún. közösségi iskola Nairobi egyik nyomornegyedében, Matopeniben, melyet ezért alapítottak, hogy a környék rászoruló gyerekeinek legyen lehetősége iskolába járni. 

Óvodától a középiskola végéig vagy még azon is túl

Óvodások

Iskola-előkészítőbe járó 3-6 éves gyerekek. Az óvoda Kenyában alapvető fontosságú a későbbi tanulmányok megalapozása érdekében, hiszen a gyerekek itt ismerkednek meg a betűkkel és a számokkal (a szuahéli mellett angolul is). A tanulás mellett dalokat és mondókákat tanulnak, és néha bizony el is alszanak a padra borulva.

Általános iskolások

8 osztályos alapképzés a 6-14 éves korú gyerekek részére. A gyerekek 4. és 8. osztály végén záróvizsgát tesznek, melynek sikeressége az alapja a tanulmányok további folytatásának. A regionálisan is elismert színvonalú oktatás mellett aktív sport- és kulturális élet is zajlik az iskolában.

Középiskolások

A hazai gimnáziumoknak megfelelő általános képzés 14-18 éves gyerekek számára. A 4 év alatt a gyerekek a számítógéphasználattal is megismerkednek, 4. osztály végén pedig érettségit tesznek. Utóbbi eredménye alapján dől el, hogy továbbtanulhatnak-e felsőoktatási intézményben.

Miért jó választás a Jelképes örökbefogadás programunk? 

A támogatásod 100%-ban a célt szolgálja, másra nem használjuk fel

A jelképes örökbefogadás során felajánlott támogatásokat teljes egészében az adott iskola támogatására fordítjuk. A kenyai partnertől pedig részletes elszámolást kérünk minden egyes forintról (shillingről 🙂 ).

Az általad választott gyerek garantáltan az iskolában marad

Mindaddig, amíg rendszeresen fizeted a támogatást, az általad támogatott gyerkőc az iskolában tud maradni és tudja folytatni a tanulmányait. Előfordulhat, hogy a család elköltözik, ebben az esetben a gyerek jó eséllyel sajnos nem tud az iskolában maradni, de tandíj hiány miatt biztos, hogy nem fogják hazaküldeni.

Az iskolával hosszú ideje személyes kapcsolatban állunk, többször is jártunk ott látogatóban

A támogatott iskolával évek óta kapcsolatban állunk, többször jártunk ott személyesen is, és napi szinten tartjuk a kapcsolatot velük. Sőt személyes kapcsolatban állunk az iskola egyéb – pl. holland, finn – támogatóival is, akik szintén rendszeresen látogatják az iskolát, így mindig friss információkkal rendelkezünk az aktuális helyzetről.

Hazai jogszabályoknak megfelelő, átlátható működés, biztos (jogi) háttér

A programot egy Magyarországon bejegyzett, a jogszabályoknak megfelelően működő közhasznú alapítvány működteti. Az alapítvány működésével kapcsolatos információkat – pl. beszámolók, tevékenységgel kapcsolatos információk – rendszeresen megosztjuk.
A kenyai partnerrel támogatási szerződést kötöttünk, amely rendelkezik a támogatások felhasználásának szabályairól.

Mi magunk is elkötelezettek vagyunk, és anyagilag is támogatjuk az alapítványt

Mi magunk is elkötelezettek vagyunk a rászorulók segítése és a világban jellemző gazdasági-társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése iránt.
Magánszemélyként mi is támogatunk különböző ügyeket, illetve az alapítvány munkáját (anyagilag is, plusz az összes feladatot önkéntesen végezzük), sőt köztünk is vannak jelképes örökbefogadók.

Miért fontos a program és a rendszeres támogatás?

1

Kenyában – főleg a városok nyomornegyedeiben és az elmaradott vidéki területeken – sok gyermek anyagi okok miatt nem tud iskolába járni. Számukra a külső támogatás jelenti az egyetlen esélyt a tanulásra.

A „Jelképes örökbefogadás” – a rendszeres támogatáson keresztül – jelentős segítséget, valódi esélyt jelent a rászoruló gyermekek számára.

2

A támogatás lehetőség egy jobb életre egy olyan országban, ahol

  • az ingyenes tanulás lehetősége elvileg biztosított, de a járulékos költségek (egyenruha, könyvek, úti költségek stb.) és a rossz jövedelmi viszonyok miatt (az emberek többsége napi 1 dollárnál kevesebbet keres) a gyerekek nagy része mégsem tud iskolába járni;
  • a munkanélküliségi ráta 40% és a lakosság több, mint 40%-a él az ún. szegénységi küszöb (azaz a megfelelőnek tartott jövedelemszint) alatt;
  • a HIV fertőzött felnőttek száma meghaladja a 6%-ot és naponta 90-en halnak meg AIDS-ben (vagy ahhoz kapcsolódó egyéb betegségekben), emiatt gyermekek százai maradnak árván vagy félárván.

3

Tanulás révén a gyerekek felnőtt korukban jobb álláshoz juthatnak, ami nem csak saját boldogulásukat, de az ország fejlődését is segíti, így végső soron szebb jövőt teremt.

A lányok oktatásának támogatása pedig megoldást jelent a magas születésszámra és a túlnépesedésre is, így végsősoron a környezet védelmével is szorosan összefügg.

Változtasd meg egy kenyai kisgyerek életét és adj neki esélyt egy szebb jövőre!

Jelentkezz jelképes örökbefogadás programunkba, és jelképes örökbefogadóként támogasd egy – vagy akár több – rászoruló kenyai kisgyerek iskoláztatását!

Támogatási díjak

A havi, illetve féléves díjak, a rendszeresen felmerülő havi költségek mellett tartalmaznak bizonyos, évente egyszer felmerülő költségeket is, mint például az egyenruha vagy az iskolaszerek költségei. Éppen emiatt a program alapvetően minimum 1 évre szól, és évenkénti elköteleződést jelent.

Óvoda

8.500,- Ft/hó

vagy

48.000,- Ft/félév

+ egyszeri 5.000,- Ft
(beiratkozáskor)

Általános iskola

8.500,- Ft/hó

vagy

48.000,- Ft/félév

+ egyszeri 4.500,- Ft
(beiratkozáskor)

+ egyszeri 10.500,- Ft
(8. osztály elején)

Középiskola

13.500,- Ft/hó

vagy

75.500,- Ft/félév

+ egyszeri 10.500,- Ft
(beiratkozáskor)

+ egyszeri 33.000,- Ft
(4. osztály elején)

A támogatási díj az alábbi költségeket fedezi

Tandíj

Az iskola által megállapított tandíj vagy képzési díj, valamint a vizsgadíjak és az esetleges egyéb díjak. 

Egyenruha

Cipő, zokni, egyenruha (nadrág/szoknya/ruha, ing, pulóver), cipőápoló szerek.

Iskolaszer

Füzetek, tollak, ceruzák, radír, hegyező, vonalzó, nagyobbaknak körzőkészlet

Étkezés

Napi egyszeri étkezés biztosítása a gyerekek részére (csak iskolaidőben)

R

Egyszeri díjak

Iskolakezdéskor, illetve végzősök számára fizetendő adminisztrációs díj

Gyakran felmerülő kérdések

Melyik iskola tanulóit lehet támogatni?

A programban jelenleg kizárólag a nairobi Boston Children Centreben tanuló – óvodás, általános iskolás vagy középiskolás – gyerekeket lehet támogatni. Az iskola egy ún. közösségi iskola Nairobi egyik nyomornegyedében, Matopeniben, melyet ezért alapítottak, hogy a környék rászoruló gyerekeinek legyen lehetősége iskolába járni.

Mi garantálja, hogy tényleg létezik az iskola és a gyerekek?

A támogatott iskolával évek óta kapcsolatban állunk, többször jártunk ott személyesen is, és napi szinten tartjuk a kapcsolatot velük. Sőt személyes kapcsolatban állunk az iskola egyéb – pl. holland, finn – támogatóival is, akik szintén rendszeresen látogatják az iskolát, így mindig friss információkkal rendelkezünk az aktuális helyzetről.

Honnan tudhatom, hogy a gyerekek tényleg megkapják a pénzt?

Mi magunk is elkötelezettek vagyunk a rászorulók segítése, és a világban jellemző gazdasági-társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése iránt. Magánszemélyként mi is támogatunk különböző ügyeket, illetve támogatjuk az alapítvány munkáját nemcsak anyagilag és önkéntesként, de köztünk is vannak jelképes örökbefogadók.

Emellett alapítványunk működési átlátható, beszámolóinkat rendszeresen nyilvánosságra hozzuk, tevékenységünkről pedig rendszeresen beszámolunk holnapunkon, Facebook oldalunkon, illetve hírlevélven. 

Mikor és milyen információkat kapok a támogatott gyerekről?

A gyerek iskolai eredményeit folyamatosan nyomon követheted: négyhavonta megkapod a támogatott gyerek bizonyítványának elektronikus másolatát.

A bizonyítvánnyal együtt általában kapunk rajzot vagy levelet (szintén elektronikus másolatként) a gyerekektől.

Időnként (e-mailen) küld az iskola aktuális fényképet is a gyerekekről.

Folyamatosan tájékoztatunk a legfontosabb történesekről, és havonta megküldjük az iskola elektronikus hírlevelét és legfrissebb híreit.

 

Meglátogathatom az iskolát és a gyerekeket?

Igen, amennyiben anyagi és egyéb lehetőségeid engedik, önköltségi alapon bármikor elutazhatsz Kenyába, és meglátogathatod a gyerekeket és az iskolát. 

Mennyire alakul ki személyes és közvetlen kapcsolat a gyerekekkel?

A programnak nem jellemzője a gyerekekkel való közvetlen és személyes kapcsolat. Önköltségi alapon meg tudod látogatni vagy küldhetsz levelet, ajándékot, de jellemzően nem alakul ki közvetlen, személyes kapcsolat a támogatott gyerekekkel vagy azok családjával. A  támogatók nagy része valószínűleg sosem fog személyesen találkozni a gyerekekkel. (Van rá lehetőség, de a távolság és a költségek miatt ritkán szokott megvalósulni.) 

Meddig tudom támogatni ugyanazt a gyereket?

Ameddig csak szeretnéd, illetve ameddig iskolába jár. 

A díjak alapvetően egy éves oktatás költségeit tartalmazzák, emiatt a program alapvetően minimum 1 évre szól, de minden évben újabb évre vagy évekre meghosszabbítható. 

Fontos azonban tudni, hogy Kenyában az iskolákban – főleg a nyomornegyedekben – jellemzően nagy a fluktuáció, gyakran előfordul, hogy a családok a jobb megélhetés reményében máshová költöznek. Így előfordulhat, hogy az akár több éve támogatott gyermek elkerül az iskolából, nem támogatható tovább és elveszítjük szem elől, azaz nem látjuk további eredményeit, fejlődését. Ez olyan kenyai sajátosság, amin sajnos nem tudunk változtatni. Vannak azonban olyan gyerekek is, akiknek támogatását általános iskola első osztályától érettségiig vagy akár azután is támogatjuk, támogattuk…

Mit kell tennem, ha szeretnék jelképesen örökbefogadni egy gyereket?

A megfelelő gombra kattintva vagy a lenti kapcsolati űrlapot használva, vedd fel velünk a kapcsolatot. Mi elküldjük részedre a program részletes leírását, valamint – miután sikerült kiválasztanod a támogatandó gyereket – elküldjük a fizetési információkat. 

Hogyan tudom kiválasztani a támogatandó gyereket?

Az oldalunkon található és időről időre frissülő listából, az ott található fénykép és információk alapján szabadon kiválaszthatod a számodra szimpatikus gyereket. 

Ha nem tudsz dönteni, javasoljuk, hogy a sorban legelöl lévő gyereket támogasd, hiszen a gyerekekről szóló leírásokat mindig rászorultsági alapon rendezzük sorba. 

Szeretnél Jelképes örökbefogadóként egy kenyai kisgyereket támogatni?

Z

Ide kattinva válaszd ki a neked szimpatikus gyereket.

Z

Írj nekünk egy e-mailt vagy üzenetet.

Z

A lehető legrövidebb időn belül felvesszük veled a kapcsolatot, és elküldjük részedre a program részletes leírását, amely tartalmazza a fizetési információkat is.

Z

A támogatási díjat banki átutalással tudod fizetni havonta vagy féléves rendszerességgel. 

Z

Amint megérkezett számlánkra a támogatási díj, jelezzük az iskola számára a jelképes örökbefogadás tényét.

Z

Havonta küldjük neked az iskolával kapcsolatos aktuális híreket és az iskola angol nyelvű hírlevelét (rövid magyar nyelvű összefoglalóval).

Z

Négy havonta – minden harmadév végén – továbbítjuk részedre a gyerkőc bizonyítványának és levelének vagy rajzának elektronikus változatát.

Z

Alkalmanként küldünk digitális képet a gyerekekről.

Z

A fizetési gyakoriság szerinti időközönként küldünk emlékeztetőt, hogy biztosan ne felejtsd el befizetni a támogatói díjat.

Csatlakozz Jelképes örökbefogadás programunkhoz!

A gombra kattintva megnézheted, hogy kik várnak jelenleg támogatóra. A gyerekekről készült kép mellett rövid leírást is olvashatsz a gyerek családi helyzetéről, karriervágyáról és kedvenc tevékenységeiről.

Kérdésed van? 

Lépj kapcsolatba velünk!

Ha szeretnél kapcsolatba lépni velünk, írj az [email protected] e-mail címre vagy üzenj a jobb oldali űrlap segítségével. Amint tudunk, válaszolunk.

Facebookon is megtalálsz minket az AfRoho oldalon vagy a lenti ikonra kattintva.

Alapítványunk egyéb elérhetőségeit ide kattintva találod.

Adatkezelési hozzájárulás

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről!

Ha nem akarsz lemaradni aktuális híreinkről, és szeretnéd az elsők között olvasni cikkeinket, iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatkezelési

Sikeresen feliratkoztál. Hamarosan érkezik első levelünk. Ha mégsem, kérjük, ellenőrizd spam mappád vagy - ha Gmailt használsz - a promóciók között. Ha ott sem találod, vedd fel velünk a kapcsolatot az [email protected] email címen.

Pin It on Pinterest

Share This