Passzold vissza, Tesó!

2019. 06. 19. | Érdekesség

A Jane Goodall Intézet közös kampányt indított az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület segítségével, ami a magyar háztartásokban használt, de használaton kívülre került mobiltelefonokat célozza meg. Ezeket a készülékeket az emberek elpakolgatják különböző rejtett zugokba, ahol aztán évekig lapulnak, amíg egyszer csak kidobásra kerülnek. Nem is sejtve micsoda kincs rejlik benne.

A mobiltelefonok előállításához szükséges koltán ércet Afrikában, nemzeti parkokban, veszélyeztetett fajok élőhelyén, többnyire illegális módon bányásszák.

A gorillák, csimpánzok és bonobók élőhelyét drasztikusan megváltoztatja a bányászat. Az erdők területe csökken, a meglévőket pedig a kitermeléshez használt utak hálózzák be. A környéken élő állatokat tömegesen mészárolják annak érdekében, hogy a bányászokat élelemmel lássák el.
Ráadásul a bányák jó része illegális és életveszélyes, ahol éhbérért vagy szeretteik életért cserében dolgoznak a helyiek. A szűk, rozoga járatokba csak gyerekek férnek be, így az ilyen bányákban magas a gyerekmunka aránya. A mobiltelefonok számának növekedésével és a gyakori telefon, laptop, tablet, GPS stb. cserével a koltán iránti kereslet folyamatosan nő, és a helyzet tovább romlik.

A folyamat ugyanakkor a mobiltelefonok újrahasznosításával megfékezhető.

Ennek érdekében indult az ún. “Passzold vissza Tesó” kampány, melynek keretében gyűjtőpontokon gyűjtik a használaton kívüli – akár működésképtelen – mobiltelefonokat.

Nézz körül otthon, gyűjtsd össze a fiókok mélyén rejtőzködő vagy polcokon porosodó használaton kívüli mobiltelefonokat, és dobd be a hozzád legközelebbi gyűjtőponton kihelyezett dobozba. Vagy jelentkezz gyűjtőpontnak.
És persze, cseréld le ritkábban a telefonod, laptopod, tableted, egyéb kütyüd. Használd őket, amíg csak lehet, nem kell mindig a legújabb modellt megvenni. Ezzel még többet tehetsz a gorillák, bonobók és csimpánzok élőhelyének megmentésért és az illegális koltán bányászat felszámolásáért.

Kép forrása, valamint további információ a programról, az illegális bányászatról és a gyűjtőpontokról a Jane Goodall Intézet honlapján, ide kattintva található.

Iratkozz fel!

Szeretnél rendszeresen értesítést kapni a legújabb bejegyzésekről és aktuális híreinkről? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Korábbi

Pin It on Pinterest

Share This