A középiskola nehézségei

2016. 02. 12. | Érdekesség

Kenyában a héten zajlanak a középiskola 1. osztályos diákjai számára a beiratkozások. A középiskolások általában „bejárós” vagy bentlakásos rendszerben tanulhatnak.

Hogy ki melyik iskolában folytathatja tanulmányait, az leginkább az általános iskolai záróvizsga eredményén múlik. Kenyában ugyanis a diákok nem jelentkeznek az általuk kiválasztott középiskolába, hanem – a záróvizsgák eredménye alapján – a középiskolák választanak a diákok közül, és a kiválasztott diákoknak „meghívólevelet” (calling letter) küldenek.

A diákok azokból az iskolákból választhatnak, ahonnan meghívólevelet kaptak. Értelemszerűen minél jobb eredményt érnek el a záróvizsgán, annál több helyről kapnak meghívólevelet, és így annál több hely közül választhatnak. Persze, esetenként lehetőség van meghívó levél nélkül is bekerülni egy-egy iskolába, amennyiben az iskolának a meglévő helyeket nem sikerül a meghívólevelek alapján betöltenie.

A bentlakásos iskolák minden esetben jelentős anyagi terhet jelentenek a család részére

Különösen az 1. osztály elején jelent megterhelést az évnyitó, hiszen

  • a magas – akár 150 ezer forintos – éves tandíjnak akár közel felét év elején kell befizetni,
  • meg kell venni az egyenruhát (kb. 30 ezer forint),
  • a könyveket és iskolaszereket (30-35 ezer forint), és
  • a kollégiumba szükséges dolgokat.

Utóbbiakat az iskola határozza meg. A levéllel együtt egész listát kapnak a fiúk és a lányok. A listán a fémládától kezdve a lavóron, ágymatracon, ágyneműn és törölközőn át számos tárgy szerepel. Emellett azt is meghatározzák, hogy a gyerekek milyen színű és márkájú cipőt, valamint hány darab és milyen színű alsóneműt vigyenek magukkal.

Vannak persze olyan iskolák is, ahol a listát nem ilyen szigorúan állítják össze és nagyobb szabadságot kapnak a gyerekek és a szülők, de bármely bentlakásos iskolába megy is egy gyerek, az mindig jelentős kiadást jelent a család számára.

Ráadásul a legtöbb dolgot újonnan kell beszerezni, nem lehet használtan vinni. Így a gyerekek már meglévő dolgai közül szinte semmit nem tudnak használni az iskolában. A szülőnek még azt a ruhát is el kell hoznia, amiben a gyerek odament.

Így fura módon a gyerek csomag nélkül indul el otthonról, útközben megveszik a szükséges dolgokat, és a gyerek már készen is áll a középiskolára.

A középiskolákban a gyerekek – az általános iskolához hasonlóan – egyenruhában járnak. Sőt a bentlakásos iskolában még hétvégén is egyenruha a viselet. Igaz, ez nem a szokásos iskolai egyenruha, hanem neve szerint is hétvégi egyenruha (weekend uniform), amit csak hétvégén lehet használni.

A gyerekek ugyanis hétvégén is az iskolában/kollégiumban vannak

A bentlakásos iskolából kizárólag a szünetekre (április, augusztus és december) utazhatnak haza. A szülők pedig csak az ún. szülői napon (parents’ day) látogathatják a gyerekeket. Utóbbi egy harmadév alatt egyszer, max. kétszer van.

Ily módon a középiskolát elkezdeni nemcsak anyagilag, de érzelmileg is megterhelő. Ráadásul mivel a gyerekek sok esetben a lakhelyüktől távol járnak középiskolába, előfordul, hogy akár egész évben nem is találkoznak a szüleikkel és a testvéreikkel.

Ennek leginkább az az oka, hogy a szülőknek nincs anyagi lehetőségük vagy időben nem fér bele, hogy meglátogassák a csemetéjüket. A szünetet pedig sokszor a gyerekek – szintén anyagi okok miatt – az iskolához közel élő rokonoknál töltik.

(Bár az is igaz, hogy itt Kenyában a gyerek-szülő kapcsolat teljesen más, mint nálunk. Eleve nincs annyira „körbeugrálva” egy gyerek, mint nálunk. Sőt gyakran előfordul, hogy a gyerek eleve a nagymamánál vagy rokonoknál él. Így sokkal lazább a kötődés és talán könnyebb az elválás is.)

Kowuori gyerektámogatási programunkban az idén 4 diák szeretné megkezdeni középiskolai tanulmányait. Nekik állandó szponzort vagy egyszeri támogatókat keresünk, akik a családi költségvetés kiegészítésével lehetővé teszik számukra, hogy középiskolában tanulhassanak. Ha te is szeretnél segíteni, kérjük, jelentkezz az [email protected] e-mail címen. Nagyon köszönjük.

(Az elmúlt héten két gyerkőcöt is sikerült személyesen beiskoláznunk a középiskolába, jelen cikk ennek tapasztalatai alapján készült.)

Iratkozz fel!

Szeretnél rendszeresen értesítést kapni a legújabb bejegyzésekről és aktuális híreinkről? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Korábbi

Pin It on Pinterest

Share This