Bozóttáborban jártunk

2015. 10. 11. | Úti beszámolók

Megjegyzés: ez a beszámoló a naivashai táborbéli látogatásról és az ottani tapasztalatokról íródott elsősorban nemzetközi (finn és ausztrál) partnereink számára, ugyanakkor támogatóink is érdekesnek találhatják a leírtakat, ezért úgy gondoltuk, itt is megosztjuk.

A holland „Wings of Support” nevezetű szervezet 15 éve minden évben tábort szervez rászoruló Kenyai gyerekek részére a kenyai Naivasha-tónál. A szervezet önkéntesei (mindannyian jelenlegi vagy nyugdíjas KLM dolgozók) néhány hetet Naivashában töltenek (rotációs jelleggel), hogy a Kenya különböző iskoláiból, több turnusban érkező gyerekekkel töltsenek néhány napot. Ráadásul a táborban volt szerencsém a Wings of Support egyik alapítójával is találkozni, ami különös öröm volt számomra, mert a szervezet sokat tesz a rászoruló afrikai gyerekekért, beleértve a „mi” bostonos gyerkőceinket is.

Ahogy megtudtam, a tábor nyitó-, illetve zárónapja nem a legalkalmasabb a látogatásra – mivel egyszerre érkezik 36 borzasztóan izgatott gyerek és utazik haza másik 36 gyerkőc –, ezért végül a két középső napra utaztam kísérőmmel a Naivasha-tóhoz. Ráadásul ebben a két napban sem voltunk állandóan együtt a gyerekekkel, a programok nagy részén nem vettünk részt, inkább csak be-benéztünk egy-egy programra. De még így is sok információval és tapasztalattal lettünk gazdagabbak.

Csütörtöki program

Csütörtök délután (a gyerekek után egy nappal) érkeztünk Naivashába, ahol ugyanabban a kempingben (csak annak egy másik részén) szálltunk meg, ahol a gyerekek is voltak. Ez a nap – számos programjával – nagyon mozgalmas nap volt a gyerekek számára.

Délelőtt a tavon csónak szafarin vettek észt (vízilovak és madarak után kutatva), majd egy közeli nemzeti parkban (immár autókkal) szafariztak (és egyéb vadállatokkal is találkozhattak). Végül a tábor fő épületében volt filmvetítés. Miután megérkeztünk (és amíg a gyerek a filmet nézték), holland kapcsolatunkkal, Nellekével (aki a táborba is meghívott minket) és az egyik kislánnyal (aki mozi helyett inkább a „mzungu” felnőttekkel töltötte az idejét :-)) körbejártuk a tábort…

Bozóttáborban jártunk - sátrak
A táborban mindenki sátorban aludt

Négynapos turnusokban nyaralnak itt rászoruló gyerekek

A tábor területén kb. 15 kétszemélyes kempingsátor volt – amelyek mindegyike valamilyen Kenyában (is) honos vadállat (pl. elefánt, zsiráf, impala) után kapta a nevét. A gyerekek általában kettesével vagy hármasával aludtak, mindig egy-két nagyobb és egy kisebb gyerek osztozott egy-egy sátron. A felnőttek (önkéntesek és tanárok) sátrai a gyerekek sátrai mellett, a tó felőli oldalon voltak (ezáltal is növelve a biztonságot).

Az „alvósátrak” mellett volt még egy nagy közösségi sátor is – az étkezésekhez és a játékhoz -, valamint néhány házikó, amelyek leginkább raktárként funkcionáltak. Utóbbiakra a táborban nagy szükség volt, mivel rengeteg ruha és cipő várt szétosztásra. Emellett volt számos játék is, amelyekkel a tábor alatt játszhattak a gyerekek. (Az év egészében a KLM dolgozói a nairobi járatokon mindig plusz csomaggal érkeztek. A Hollandiában összegyűjtött, majd a táborban felhasználásra kerülő (használt) ruhákat és cipőket, valamint a részben új, részben használt játékokat hozták magukkal.)

Táborba érkezéskor minden gyerek kap néhány garnitúra ruhát, illetve cipőt. Ezen felül kapnak egy-egy tisztasági csomagot is szappannal, fogkrémmel, fogkefével, törölközővel és egy dinamós zseblámpával. Emellett a tábor egész ideje alatt üzemel az ún. „tábori bolt”, ahol a gyerekek további ruhát, cipőt vagy egyéb apróságokat igényelhetnek. (Természetesen ez nem igazi bolt, hiszen a gyerekeknek nem kell fizetniük, ingyen kaphatnak bármit, amire szükségük van.)

Sok-sok ruhát, cipőt és játékot láttunk a raktárakban, amiket egészen biztosan nem osztanak ki és nem használnak majd el az idei táborok ideje alatt. Ami megmarad (ruhák, cipők, játékok egy része), az a tábor végeztével a támogatott iskolák között kerül szétosztásra.

Mindegyik turnusban (az idén a bostonos gyerekekkel együtt összesen 4-ben) 36 gyerek, huszonvalahány önkéntes, 2 szakács, 2 tanár (legalábbis a Boston Iskolákból) és 2 éjszakai őr van.

A tábor teljesen önellátó

A (profi) szakácsok főznek, az önkéntesek pedig segítenek az ételek előkészítésében (pl. krumplipucolásban) és a mosogatásban. De az önkéntesek részt vesznek a különböző programokban is, illetve ők játsszanak a gyerekekkel is. Ha bármelyik gyereknek az éjszaka folyamán ki kell mennie, akkor a sátor zipzárjának húzogatásával jelez, az éjszakai önkéntesek pedig (akik az egész éjszakát a tábortűz körül töltik) kikísérik őt.

A táborban orvos is van, aki egy nyugdíjas KLM orvos, és minden évben (azaz 15 éve) az egész hónapot (mindegyik turnust) a táborban tölti. Ez idő alatt ellenőrzi a gyerekek egészségi állapotát és kezeli a kisebb-nagyobb egészségügyi problémákat. Szükség esetén elviszi a gyerekeket a közeli klinikára. (A klinikát amúgy a közelben dolgozó holland rózsa- és zöldségültetvényesek részére hozták létre. A tábor idején azonban a tábori orvos is használhatja. Ami azért nagyon jó dolog, mert évi 150 gyerek nyaraltatása mellett elkerülhetetlen, hogy a tábori orvos néha egyik vagy másik gyerkőccel megjelenjen ott.)

Bozóttáborban jártunk - vízilovak a parton
Vízilovak a tábor mellett

Előfordul, hogy – főként az esti vagy reggeli órákban – néhány víziló is kijön a vízből a partra legelészni. A táborlakók ilyenkor is biztonságban vannak, mert a tábort elektromos kerítés védi a betolakodóktól. (Érkezésünk délutánján is megjelent két víziló, hogy a kerítés közvetlen közelében legelésszen egy jó fél órát, ami hatalmas élmény volt nemcsak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is.)

Amint a gyerekek befejezték a „mozizást”, visszajöttek a táborba játszani. Volt, aki focizott. (Főleg a fiúk, bár állítólag a lányok is szeretnek focizni, sőt az iskolának női focicsapata is van. Volt, aki tollasozott, míg mások a közösségi sátorban foglalatoskodtak: gumikarkötőt készítettek, kártyáztak, színeztek vagy egyéb játékokkal (autóval, építőkockával) játszottak. Egy Halli Galli erejéig én is csatlakoztam a játékhoz, amit a gyerekek láthatóan nagyon élveztek. (A Halli Galli egy kártyával játszott játék, ahol bizonyos esetekben rá kell csapni a csengőre.)

Pénteki program

Crescent-sziget

Másnap (azaz pénteken) a gyerekek a Crescent-szigetre mentek. Arra a szigetre, ahol csak növényevő állatok élnek, ezért teljesen biztonságosan lehet rajta a vadállatok között sétálgatni. Vannak gnúk, bivalyok, Thomson gazellák és egyéb antilopok, valamint zebrák és zsiráfok is.

Bozóttáborban jártunk - gnúk a Crescent szigeten
Gnúk a Crescent-szitegen

Bár aznap éppen nagyon meleg volt és tűzött a nap (igaz, délutánra megérkezett az eső), a gyerekek nagyon élvezték a sétát. Többségük soha életében nem látott még ilyen állatokat élőben. (Annak ellenére, hogy olyan országban élnek, amelynek nagy részén ezek az állatok szabadon élnek).

Tábori olimpia és táncos produkció

Ezen a napon került megrendezésre a tábori olimpia is, melynek során a gyerekek játékos vetélkedővel töltötték a délután. A legjobb program azonban este következett, amikor is mind a gyerekek, mind a felnőttek különböző műsorokkal szórakoztatták egymást. Mindenki jelmezbe öltözött, volt, akin paróka is volt, sőt a gyerekek többségének az arca is ki volt festve.

A gyerekek egy tradicionális alföldi nilota (például a maszáj és a szamburu törzsek tartoznak ide) táncot adtak elő. A kb. 10 perces táncot gyakorlatilag végig ugrálták (a maszáj és szamburu táncok híresek az ugrálásról). Lenyűgöző volt! Az egyik tanáruk – aki szintén részt vett az előadásban – szintén hihetetlen teljesítményt nyújtva a gyerekekkel együtt lelkesen végig ugrálta/énekelte az egész műsorszámot. Sőt folyamatosan lelkesítette a gyerekeket is.

Nem mintha nagyon kellett volna lelkesíteni őket, mert látszott rajtuk, hogy ők is nagyon élvezik. A tánc végére – természetesen – a gyerekek teljesen kifulladtak, de boldognak és elégedettnek tűntek.

Ráadásul – Shelvin elmondása szerint – a táncot előzetesen minden este többször is gyakorolták, hogy az előadásra jól menjen. Nem nehéz elképzelni, hogy a három nap alatt mennyit ugráltak – a fárasztó napi programok után – a gyerekek… Elképesztő!)

A műsor után diszkó, azaz még több tánc és móka, következett. Ezen viszont mi már nem vettük részt, hanem elköszöntünk Nellekétől és a gyerekektől.

Ha már szóba került Shelvin… Róla azt érdemes tudni, hogy a Boston Általános Iskola diákjaként, két évvel ezelőtt – szponzori támogatásnak köszönhetően – életmentő szívműtéten esett át. Szerencsére, ma már teljesen jól van. Bár néha kicsit elfárad és nem tud sokat futni vagy a tűző napon a dombtetőre felsétálni, a programok többségében rész tudott venni. (Kivéve persze az ugrálós táncot… ) Saját bevallása szerint nagyon élvezte a táborozást.

Bozóttáborban jártunk - társasozás
Halli Galli

Összességében úgy tűnt, hogy a gyerekek nagyon jól érezték magukat a táborban.

A tábor – véleményem szerint – remek lehetőség a gyerekek számára. Megtapasztalhatják a táborozás és a nyaralás élményét (korábban egyikük sem volt még nyaralni). Ráadásul tanulhatnak saját országukról és annak állatvilágáról is.

A rászoruló gyerekek támogatójaként hálásak lehetünk a Wings of Supportnak, amiért minden évben megszervezi ezt a tábort és lehetőséget teremt a „mi” gyerkőceink számára is a részvételre. Őszintén reméljük, hogy még sokszor lesz ilyen tábor, és még sok-sok Matopeni nyomornegyedbeli gyerek vehet benne részt.

A kétnapos látogatás során még valami nagyon fontosat megtudtam. Nelleke megosztotta velem azon tapasztalatát, hogy az összes résztvevő iskola diákjai közül a bostonos gyerekek viselkednek a legjobban (legtisztelettudóbban) és ők a leginkább nyitottak is. (Már az első nap sem szégyenlősek, hanem tudnak akár egymással, akár a felnőttekkel kommunikálni).

Ráadásul az összes gyerek közül, csak a Boston diákjaira igaz, hogy segítik egymást. (Pl. a nagyobbak segítenek a kisebbeknek felöltözni vagy fogat mosni).

Szerintem ez is egy nagyszerű eredmény, ami az iskolát dicséri, és amire büszkék lehetünk. A nagyon jó tanulmányi eredmények elérése (tavaly a régió 48 iskolája közül a Boston diákjai voltak a legjobbak) mellett az iskolában „jó”, igazi közösségi embereket is nevelnek. Ami talán még a tanulmányi eredménynél is nagyobb teljesítmény.

Gratulálok ehhez Stephennek és az iskola egész tanári karának. Ugyanakkor szerintem ennek minket is meg kell erősítenie abban, hogy a támogatásunk fontos és jó helyre megy, és – ha néha nem is könnyű – megéri (a pénzt és) a fáradtságot.

2015. okt. 7.

Vaszari Móni

A tábori látogatás során készült további képek:

Iratkozz fel!

Szeretnél rendszeresen értesítést kapni a legújabb bejegyzésekről és aktuális híreinkről? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Korábbi

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről!

Ha nem akarsz lemaradni aktuális híreinkről, és szeretnéd az elsők között olvasni cikkeinket, iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatkezelési

Sikeresen feliratkoztál. Hamarosan érkezik első levelünk. Ha mégsem, kérjük, ellenőrizd spam mappád vagy - ha Gmailt használsz - a promóciók között. Ha ott sem találod, vedd fel velünk a kapcsolatot az [email protected] email címen.

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről!

Ha nem akarsz lemaradni aktuális híreinkről, és szeretnéd az elsők között olvasni cikkeinket, iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatkezelési

Sikeresen feliratkoztál. Hamarosan érkezik első levelünk. Ha mégsem, kérjük, ellenőrizd spam mappád vagy - ha Gmailt használsz - a promóciók között. Ha ott sem találod, vedd fel velünk a kapcsolatot az [email protected] email címen.

Pin It on Pinterest

Share This