Esővízgyűjtés Kenyában

2014. 04. 06.

Esővízgyűjtő projektünk célja, hogy egy vidéki kenyai településen – Kowourban – az ott élő mintegy 550 fős közösség rászoruló családjai számára biztosítsuk az esővízgyűjtés lehetőségét.

Esővízgyűjtés Kenyában - tartály

A kiválasztott családok házait csatornákkal látjuk el, valamint 3500 literes esővízgyűjtő tartályt biztosítunk számukra, amelyet megfelelő – beton – alapra helyezünk.

A beüzemelést követően az érintett családok részére megtanítjuk az esővíztartály és a csatorna használatának, tisztántartásának és karbantartásának módját. Valamint ellátjuk őket egy adag, a víz fertőtlenítéséhez szükséges klórral, így az esővíz közvetlenül fogyaszthatóvá válik.

A fent leírt esővízgyűjtő rendszer telepítésének házankénti mintegy 165.000,- forintos költségét a közösségben élő családok nem tudják megfizetni. Így külső segítség nélkül nincs lehetőségük az esővíz hatékony gyűjtésére.

Projektünk a közösségben nehéz körülmények között élő, hátrányos helyzetű csoportok támogatását szolgálja. A családok kiválasztása során kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a víztartályok olyan rászoruló családokhoz kerüljenek, amelyek helyzetét leginkább segíti az új vízgyűjtési lehetőség.

A projektet egyéni és vállalati adományokból, 1% felajánlásokból és pályázati támogatásokból kívánjuk megvalósítani.

A projekt támogatásának lehetőségei

Projektünk támogatható tetszőleges összegű pénzadománnyal. Iránymutatásul az esővízgyűjtő rendszer egészének, illetve egyes elemeinek költsége*:

  • Esővízgyűjtés Kenyában - vízhordáscsatornaelem: 2.500,- Ft/db
  • betonalap: 20.000,- Ft/db
  • esővízgyűjtő tartály: 70.000,- Ft/db
  • egy ház teljes becsatornázása: 75.000,- Ft
  • lakóház előkészítése (becsatornázás, betonalap elkészítése): 95.000 ,- Ft
  • teljes esővízgyűjtő rendszer telepítése és üzembe helyezése: 165.000,- Ft

*Az egyes elemek megvásárlása jelképes, a cél teljes esővízgyűjtő rendszerek felépítése és üzembe helyezése. Ebből adódóan az összegyűlt pénzből a megvásárolt elemek számától függetlenül a lehető legtöbb teljes rendszert fogjuk megvalósítani.

A felajánlott összeget bankszámlára történő befizetéssel vagy átutalással kérjük befizetni a Magnet Banknál vezetett 10403301-50526672-55771002 számú számlára. (A közlemény rovatban kérjük feltüntetni az “AFESO” kódszót és lehetőség szerint a befizető nevét és adószámát.)

Amennyiben projektünket adód 1%-nak felajánlásával támogatnád, kérjük, a rendelkező nyilatkozaton a kedvezményezett adószámaként a 18209974-1-41 számot tüntesd fel.

Miért fontos?

A(z édes) víz nélkülözhetetlen az élethez és az egészséghez. Az ember 2-3 napnál tovább nem éli túl a vízhiányt, a víz nem megfelelő minősége pedig betegségek kialakulásához és elterjedéséhez vezethet. A víz – élettani szerepe mellett – elengedhetetlen a mezőgazdaság, az ipar és a kultúra számára is.

A víz a Föld felületén megtalálható egyik leggyakoribb anyag. Az ivóvíz mennyiségi és minőségi hiánya mégis napjaink egyik legsúlyosabb környezeti problémájává vált.

A szubszaharai Afrika országait, így Kenyát is, különösen sújtják az édesvíz mennyiségi és minőségi hiányával kapcsolatos problémák.

Esővízgyűjtés Kenyában - vízhordás

Kenyában a városokon kívül a vezetékes ivóvíz sok helyen még ma is csak álom. Ugyanakkor a városokban is sokszor szembesülnek az ott lakók vízhiánnyal, különösen a száraz évszakok során.

A vidéki lakosság – vezetékes víz hiányában – a környező vízlelőhelyekről (tavakból, folyókból, földbe fúrt lyukakból, esetleg kutakból) sokszor többórányi gyaloglás árán jut kétes tisztaságú, sokszor fertőzött vízhez.

A vízgyűjtés jellemzően a nők és a gyerekek (főként lányok) feladata. Számukra a vízhordás nemcsak fizikai megterhelést jelent, de jelentős időkiesést is. Gyakran ugyanis órákat gyalogolnak a legközelebbi vízlelő helyig, ahol sokszor hosszú sorokban várakoznak, hogy megtöltsék vízzel szedett-vedett vödreiket és kannáikat.

A családok többségének nem telik a víz tisztására alkalmas eszközök, fertőtlenítőszerek (pl. klór) beszerzésére. Ráadásul a víz forralásához sem mindig adottak a feltételek. Így a vizet sokszor abban a formában használják – főzésre, mosásra, mosakodásra –, ahogy azt a vízgyűjtőhelyről elhozzák. Sőt a mosást, mosakodást gyakran ott helyben – folyóban, patakban – végzik el. Ilyen körülmények között a megváltó víz számukra sok esetben betegségeket, fertőzéseket hordoz.

Nincs ez másként a kenyai Kowourban sem.

A faluban nincs vezetékes ivóvízellátás és az elektromos áram luxusát is csak a jobb módúak engedhetik meg maguknak.

A falu lakosainak túlnyomó többsége így víz és áram nélkül él. Fatüzelésű, kőből tákolt tűzhelyeken főznek, petróleumlámpával világítanak, a vizet pedig – főként a nők és gyerekek – a közeli vízlelő helyekről hordják.

A faluban élők többségének nemigen telik motorra, kerékpárra, szamárra vagy egyéb szállító eszközre, ezért a szükséges vízmennyiség hazaszállítása jelentős fizikai terhet és akár napi többórás gyaloglást is jelent az asszonyok számára.

Az így szerzett víz ráadásul az elvárható minimum higiéniás feltételeknek sem felel meg. Jellemzően koszos és baktériumokkal fertőzött.

Sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy a vizet fertőtlenítsék (hiszen mind a forralás, mind a fertőtlenítés többletkiadást jelent), ezért csak a legszükségesebb esetekben használják a víztisztítási módokat. Ennek eredményeként a faluban élők sokszor szenvednek hasmenéses megbetegedésekben és bőrbetegségekben.

Az esővíz ezzel szemben tiszta, könnyen hozzáférhető és környezetbarát

Esővízgyűjtés Kenyában - vízgyűjtés

Az esővízgyűjtés tiszta, higiénikus vízforrást jelent az érintetteknek, így hozzájárul a rossz minőségű vízzel kapcsolatos betegségek visszaszorításához.

Emellett a víz helyben való rendelkezésre állása időt szabadít fel az érintettek számára. Ezáltal lehetővé teszi a gyerekek részére a rendszeres iskolába járást. A nőknek pedig a felszabaduló időben lehetőségük lesz konyhakerti növények termesztésére, és így az étkezési választék bővítésére.

Ráadásul az esővízgyűjtés az egyik leginkább környezetbarát vízgazdálkodási megoldás. Környezetbarátabb és fenntarthatóbb, mint a kútfúrás vagy a vezetékes víz (ami a faluban amúgy is csak álom). Hiszen a földalatti vizek helyett a csapadékot hasznosítja. Korlátozott(abb) elérhetősége ugyanakkor takarékos használatra ösztönöz, és erősíti a – fenntarthatósági szempontból támogatandó – önellátást.

Mindemellett az esővíz összegyűjtése csökkenti – az esős évszakban jellemző – ház körüli pocsolyák kialakulásának esélyét.

(Összességében tehát környezetvédelmi szempontból az esővízgyűjtés mind a fúrt kúttal, mind a vezetékes ivóvízzel szemben előnyben részesítendő. A száraz évszak során azonban a fúrt kút kiegészítő megoldásként szintén fontos szerepet játszhat).

Kowourban az esővízgyűjtésnek ma is van gyakorlata

Egyrészt egy korábbi – más szervezet által finanszírozott – projektnek köszönhetően az ott élő 55-60 családból 15-nek már van esővíztartálya.

Másrészt a helyiek az esős évszak során egyszerű módszerrel, de jelenleg is gyűjtik az esővizet. Edényeiket kiteszik az esőre, és amit így sikerül összegyűjteniük, azt kincsként őrzik, és rendkívül takarékos módon használják fel. Ezzel a módszerrel azonban meglehetősen kevés víz gyűjthető össze, ami takarékos használat mellett is legfeljebb csak egy-két hétre elegendő. Arról nem beszélve, hogy a víz higiénikus tárolása egyáltalán nem megoldott.

Esővízgyűjtő projektünk azok számára is elérhetővé teszi a hatékony és higiénikus esővízgyűjtést, akik a korábbi projektből kimaradtak, saját erőből pedig nem tudják finanszírozni az esővízgyűjtő rendszer kiépítésének és üzembe helyezésének költségeit.

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről!

Ha nem akarsz lemaradni aktuális híreinkről, és szeretnéd az elsők között olvasni cikkeinket, iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatkezelési

Sikeresen feliratkoztál. Hamarosan érkezik első levelünk. Ha mégsem, kérjük, ellenőrizd spam mappád vagy - ha Gmailt használsz - a promóciók között. Ha ott sem találod, vedd fel velünk a kapcsolatot az [email protected] email címen.

Pin It on Pinterest

Share This