“Taka taka” – Hulladékprojekt

2015. 12. 21.

A „taka taka” szuahéli nyelven szemetet jelent. Kenyában a szemét fajtájától, újrahasznosíthatóságától, minőségétől függetlenül taka takának hívnak mindent, amire már nincs szükség, és így – jó eséllyel – kidobják (sokszor az utcára) vagy elégetik.

Kenyában járva és a helyiek között sok időt eltöltve tapasztaltuk, hogy sok helyen elszórják a szemetet. (Kowuorban ez szerencsére nem annyira jellemző, de országosan jelentős probléma). Másrészt viszont – és ez sajnos Kowuorban is jellemző – vidéken jellemzően a kert végében égetik el a háztartási hulladékot.

A hulladékprojekt során elsősorban utóbbi problémára keressük a legjobb megoldást. Eközben természetesen szeretnénk hangsúlyt fektetni a hulladékcsökkentésre és az edukációra is. (Főként a szeméttel kapcsolatos kockázatokra vonatkozó ismeretek terjesztése, valamint a hulladékcsökkentési lehetőségek megismertetése tekintetében.)

A projekt során a helyi SARE SEEP non-profit szervezettel működünk együtt.

A hulladékprojekt célja

A lehetséges minimálisra csökkenteni a háztartásokban keletkező hulladékot, illetve
valamilyen környezet- és egészségbarát megoldást találni arra a szemétre, amit nem lehet elkerülni.
Emellett szeretnénk egy edukációs anyagot összeállítani, amely alapján a SARE SEEP tagjai a témával kapcsolatos ismeretterjesztő tevékenységet tudnak majd végezni a közösség többi tagja körében.

Eredmények

Workshop

2015. júniusban a helyi szervezettel (SARE SEEP) tartottunk egy workshopot. A workshopon beszélgettünk a keletkező hulladékról. (Ennek célja az volt, hogy lássuk, az adott közösségben milyen típusú hulladékok keletkeznek, és azokkal mi történik.)

Emellett szó volt a hulladékhierarchiáról és a megelőzési lehetőségekről is.

A workshop eredményeként született egy lista, amely tartalmazza azokat az anyagfajtákat és hulladéktípusokat, amelyek szemétként a leggyakrabban megjelennek a háztartásokban. Emellett azt is feljegyeztük, hogy az egyes hulladéktípusokkal mi történik most, és a workshop tanulságai alapján mit lehetne tenni a jövőben.

A workshopról bővebben Úti beszámoló 2015 cikkünkben olvashatsz.

Úti beszámoló 2015 - hulladékprojekt csoportfeladat
A hulladék workshop résztvevői csoportfeladat közben

Helyi tervek

2015. októberben újabb találkozó(k)ra került sor Kowuorban. A csoport beszámolt arról, hogy elkezdték alkalmazni a workshopon hallottakat, illetve tervezik a szelektív hulladékgyűjtés valamilyen formájának bevezetését a helyi családok körében. Utóbbi keretében a résztvevő családok két konténert (valamilyen – lehetőség szerint – újrahasznált tárolóedényt) kapnak. Az egyikben a papírt, a másikban az egyéb hulladékot gyűjthetik.

A papírt a háztartásban a tűzrakáshoz tudják majd felhasználni. (Ezekben a háztartásokban ugyanis jellemzően fa- vagy faszén-tüzelésű tűzhelyeken főznek.) Az egyéb hulladékot pedig a csoport tagjai rendszeres időközönként begyűjtik majd. Arról még nem született döntés, hogy ezzel a hulladékkal mi történik, erre a kérdésre a projekt keretében keressük a megoldást.

A szelektív hulladékgyűjtés bevezetésének ettől függetlenül két fő haszna/feladata van. Egyrészt megtanítani a helyieket arra, hogy a szemetet arra kijelölt tárolóedényben gyűjtsék (és ne az udvaron dobálják el). Másrészt rászoktatni őket a szelektív gyűjtésre, azaz, hogy bizonyos anyagokat (pl. a papírt) újra lehet hasznosítani és ezért érdemes külön gyűjteni.

Tapasztalatcsere – Ismerkedés a KCEO gyakorlatával

2015. novemberben Kenyában tartózkodó programvezetőnk – a nairobi magyar nagykövetség közvetítésével – megismerkedett egy közösségi projekttel. A projekt Nairobi legnagyobb nyomornegyedében, Kibérában foglalkozik edukációval és hulladékhasznosítással.

A csoport (Kibera Community Empowerment Organization, KCEO) saját hulladékválogatóval rendelkezik. Többféle hulladékot – pl. műanyagkupakok, tejeszacskók, használt farmer – hasznosítanak újra, melyekből különböző tárgyakat készítenek. Emellett egyéb hulladékokat – testápolókrémes tégely, PET palack – értékesítenek.

Az ezen tevékenységből származó bevételt a projekteken dolgozók fizetésére, valamint edukációs tevékenységükre fordítják.

Az általuk szerzett tapasztalatok és kapcsolatok reményeink szerint lehetőséget jelentenek a kowuori projekt számára is a keletkezett hulladék kezelésével kapcsolatban.

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről!

Ha nem akarsz lemaradni aktuális híreinkről, és szeretnéd az elsők között olvasni cikkeinket, iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatkezelési

Sikeresen feliratkoztál. Hamarosan érkezik első levelünk. Ha mégsem, kérjük, ellenőrizd spam mappád vagy - ha Gmailt használsz - a promóciók között. Ha ott sem találod, vedd fel velünk a kapcsolatot az [email protected] email címen.

Pin It on Pinterest

Share This