“Taka taka” – Hulladékprojekt

2015. 12. 21.

A „taka taka” szuahéli nyelven szemetet jelent. Kenyában a szemét fajtájától, újrahasznosíthatóságától, minőségétől függetlenül taka takának hívnak mindent, amire már nincs szükség, és így – jó eséllyel – kidobják (sokszor az utcára) vagy elégetik.

Kenyában járva és a helyiek között sok időt eltöltve tapasztaltuk, hogy sok helyen elszórják a szemetet. (Kowuorban ez szerencsére nem annyira jellemző, de országosan jelentős probléma). Másrészt viszont – és ez sajnos Kowuorban is jellemző – vidéken jellemzően a kert végében égetik el a háztartási hulladékot.

A hulladékprojekt során elsősorban utóbbi problémára keressük a legjobb megoldást. Eközben természetesen szeretnénk hangsúlyt fektetni a hulladékcsökkentésre és az edukációra is. (Főként a szeméttel kapcsolatos kockázatokra vonatkozó ismeretek terjesztése, valamint a hulladékcsökkentési lehetőségek megismertetése tekintetében.)

A projekt során a helyi SARE SEEP non-profit szervezettel működünk együtt.

A hulladékprojekt célja

A lehetséges minimálisra csökkenteni a háztartásokban keletkező hulladékot, illetve
valamilyen környezet- és egészségbarát megoldást találni arra a szemétre, amit nem lehet elkerülni.
Emellett szeretnénk egy edukációs anyagot összeállítani, amely alapján a SARE SEEP tagjai a témával kapcsolatos ismeretterjesztő tevékenységet tudnak majd végezni a közösség többi tagja körében.

Eredmények

Workshop

2015. júniusban a helyi szervezettel (SARE SEEP) tartottunk egy workshopot. A workshopon beszélgettünk a keletkező hulladékról. (Ennek célja az volt, hogy lássuk, az adott közösségben milyen típusú hulladékok keletkeznek, és azokkal mi történik.)

Emellett szó volt a hulladékhierarchiáról és a megelőzési lehetőségekről is.

A workshop eredményeként született egy lista, amely tartalmazza azokat az anyagfajtákat és hulladéktípusokat, amelyek szemétként a leggyakrabban megjelennek a háztartásokban. Emellett azt is feljegyeztük, hogy az egyes hulladéktípusokkal mi történik most, és a workshop tanulságai alapján mit lehetne tenni a jövőben.

A workshopról bővebben Úti beszámoló 2015 cikkünkben olvashatsz.

Úti beszámoló 2015 - hulladékprojekt csoportfeladat
A hulladék workshop résztvevői csoportfeladat közben

Helyi tervek

2015. októberben újabb találkozó(k)ra került sor Kowuorban. A csoport beszámolt arról, hogy elkezdték alkalmazni a workshopon hallottakat, illetve tervezik a szelektív hulladékgyűjtés valamilyen formájának bevezetését a helyi családok körében. Utóbbi keretében a résztvevő családok két konténert (valamilyen – lehetőség szerint – újrahasznált tárolóedényt) kapnak. Az egyikben a papírt, a másikban az egyéb hulladékot gyűjthetik.

A papírt a háztartásban a tűzrakáshoz tudják majd felhasználni. (Ezekben a háztartásokban ugyanis jellemzően fa- vagy faszén-tüzelésű tűzhelyeken főznek.) Az egyéb hulladékot pedig a csoport tagjai rendszeres időközönként begyűjtik majd. Arról még nem született döntés, hogy ezzel a hulladékkal mi történik, erre a kérdésre a projekt keretében keressük a megoldást.

A szelektív hulladékgyűjtés bevezetésének ettől függetlenül két fő haszna/feladata van. Egyrészt megtanítani a helyieket arra, hogy a szemetet arra kijelölt tárolóedényben gyűjtsék (és ne az udvaron dobálják el). Másrészt rászoktatni őket a szelektív gyűjtésre, azaz, hogy bizonyos anyagokat (pl. a papírt) újra lehet hasznosítani és ezért érdemes külön gyűjteni.

Tapasztalatcsere – Ismerkedés a KCEO gyakorlatával

2015. novemberben Kenyában tartózkodó programvezetőnk – a nairobi magyar nagykövetség közvetítésével – megismerkedett egy közösségi projekttel. A projekt Nairobi legnagyobb nyomornegyedében, Kibérában foglalkozik edukációval és hulladékhasznosítással.

A csoport (Kibera Community Empowerment Organization, KCEO) saját hulladékválogatóval rendelkezik. Többféle hulladékot – pl. műanyagkupakok, tejeszacskók, használt farmer – hasznosítanak újra, melyekből különböző tárgyakat készítenek. Emellett egyéb hulladékokat – testápolókrémes tégely, PET palack – értékesítenek.

Az ezen tevékenységből származó bevételt a projekteken dolgozók fizetésére, valamint edukációs tevékenységükre fordítják.

Az általuk szerzett tapasztalatok és kapcsolatok reményeink szerint lehetőséget jelentenek a kowuori projekt számára is a keletkezett hulladék kezelésével kapcsolatban.

Pin It on Pinterest

Share This