Úti beszámoló 2015.

2015. 12. 27. | Úti beszámolók

Beszámoló kenyai látogatásról (2015.május – június)

2015. április 29. és július 2. között, 9 hetet töltöttem Kenyában. Bár látogatásom célja az alapítványtól független – elsősorban magánjellegű – volt, a lehetőséget kihasználva kétszer is ellátogattam az Alapítvány által is támogatott nairobi iskolába, valamint kowuori partnerszervezetünk, a SARE SEEP képviselőivel is találkoztam.

Nairobi (Boston iskolák)

A Boston Iskolákba ezúttal is két alkalommal volt lehetőségem elmenni: június 11-én az általános iskolában és a gyerekotthonban, június 30-án pedig az óvodában és a középiskolában jártam.

A lehetőséget kihasználva – leginkább 11-én – az iskola igazgatójával, Stephen Okwaroval egyeztettem napi operatív kérdésekben, illetve sort kerítettünk az iskola tanulóit tartalmazó listával kapcsolatos kérdésekre is. (Ennek és a további e-mailes egyeztetéseknek köszönhetően mára összeállt egy lista, amely a Boston Iskolák összes tanulóját – óvodától a középiskoláig – tartalmazza. Ebben a listában megjelenik, hogy kik a leginkább rászoruló gyerekek, illetve kik azok, akiknek már van szponzora. A lista a jövőben rendszeresen frissítésre kerül annak érdekében, hogy a szponzorra váró gyerekekkel kapcsolatos információk mindig naprakészek legyenek.)

Úti beszámoló 2015 - Boston gyerekotthonos gyerekek
A Boston gyerekotthon lakói az ajándékokkal

Az első alkalommal – a közeli bevásárlóközpontban történt nagybevásárlást követően – sok-sok csomaggal felpakolva, késő délután érkeztünk kísérőmmel az iskolába. A bevásárlás, mint mindig, most is embert próbáló feladat volt, ráadásul most további nehezítő körülmény volt, hogy a támogatott gyerekek ajándékai, a közös ajándékosztásra szánt nyalóka és keksz mellett, a 2014-ben az alapítvány javára felajánlott SZJA 1%-ból származó bevétel egy részéből – a kuratórium áprilisi döntésének (2015/3. sz döntés) megfelelően – a Boston Gyerekotthon részére vásároltunk tartós élelmiszert és higiéniai termékeket. (Egészen pontosan 20 kg krumpli, 25 kg rizs, 10 kg bab, 16 kg cukor, 7 kg spagetti, 3 kg tea, 6,5 kg szappan, 19 fogkefe, 4 óriás fogkrém, 10 l tej, 5 l étolaj, 3 kg keksz, lencse, banán, só, kenyér, lekvár, és – hogy néha a gyerekek is “bűnözhessenek” – egy kis süti és némi chips került a kosárba a Gyerekotthon részére.)

A Stephennel való egyeztetések mellett természetesen sort kerítettünk a szokásos nyalókaosztásra (és megállapítottuk, hogy a nyalóka még mindig a legnépszerűbb ajándék a gyerekek körében :-)). Sajnos olyan későn érkeztünk, hogy az ovisok aznapra már végeztek és hazamentek, úgyhogy nekik csak a következő alkalommal tudtunk kiosztani a megvásárolt több kilónyi kekszet.

Úti beszámoló 2015 - Boston iskolás gyerekek
A Boston iskolák általános iskolásai az ajándék nyalókákkal bohóckodnak

A nyalóka-osztás után átadtam az ajándékokat a magyar szponzorok által támogatott általános iskolásoknak: Blessingnek, Ericknek, Richardnak, Mosesnak és Melvinnek. (Jannetről időközben derült ki, hogy nincs már az iskolában (akárcsak a középiskolás Moureen), ezért az ő ajándékukra szánt összeg nem került elköltésre, hanem a júliusban esedékes tandíjakkal együtt átutaltuk az iskola részére, hogy ők a szponzorok által újonnan választott gyerekek részére ajándékot vegyenek belőle.)

Úti beszámoló 2015 - szponzorált gyerekek
A szponzorált gyerkőceink a szponzoroktól kapott ajándékokat bontogatják

Második alkalommal a napot ismét bevásárlással kezdtük, elköltöttük a még rendelkezésre álló összeget. Ezúttal a gyerekotthon részére vettünk féregirtó tablettákat, illetve még további tartós élelmiszert.

Az iskolába érkezést követően Susannak, a gyerekotthon gondozójának átadtuk az élelmiszert, majd az ovisok körében kiosztottuk a múltkor megvásárolt kekszet. Sajnos, éppen Ramadán alatt mentünk, így néhány – muszlim vallású – kisgyerek nem ehette meg azonnal a kekszet. Azért természetesen ők is megkapták a részüket, de nekik estig sajnos várniuk kellett az elfogyasztásukkal (ami a körülményeket tekintve eléggé emberpróbáló feladat). Ebből is tanultunk: Ramadán alatt legközelebb inkább ceruzát vagy tollat viszünk a gyerekeknek… Ráadásul menetközben derült ki, hogy a keksz nem lesz elég, ezért kellett némi utánpótlást venni, ami Matopeniben (vagy bárhol, ami nem szupermarket közelében van) azért nehéz, mert a helyi kis boltok (amik tulajdonképpen csak trafikok) nem nagyon árusítanak ilyesmit. Most is csak a többedik trafikban sikerült kekszet venni, azt is mini csomagolásban (két darabonként) és az is csak úgy lett elég, hogy felvásároltuk a teljes készletet (20 csomagocskát).

Az általános iskolából átmotoroztunk a középiskolába. Az út amellett a közeli kőbánya mellett vezetett, ahol a gyerekek egy részének a szülei dolgoznak napi kevesebb, mint egy dollárért. A munkások borzasztó körülmények között, sziklafalak kiszögellésein kuporogva, egyetlen kalapáccsal a kezükben (mindenféle védőfelszerelés vagy akár egy por elleni szájmaszk nélkül) törik a követ napi 10-12 órában, sokszor étlen-szomjan, és mindezért nem kapnak annyi pénzt, amiből egy liter tejet vehetnének… 🙁

Úti beszámoló 2015 - Boston középiskolások
Boston középiskolások az iskola udvarán

A középiskolában éppen a tesi óra előtti-körüli szünet volt, úgyhogy mielőtt a gyerekek eltűntek volna, hogy a közeli „mezőn” sportoljanak, gyorsan kiosztottuk a nyalókákat (mert a nagyobbak között is ez a legnépszerűbb ajándék :-)), illetve a jelenlévő támogatott gyerekeknek – Somo, Clare és Luiza – a szponzorok ajándékát. (Brian sajnos nem volt az iskolában, mert a sok hiányzás miatt büntetésből néhány napig otthon kellett maradnia. Nem hiszem, hogy ez a leghatékonyabb büntetés a hiányzások megelőzésére, sőt…, amit természetesen jeleztem is Stephennek, illetve a felelős tanárnak.)

Kowuor – Hulladék Workshop

Kowuorban a csoporttal folytatott, a jövőbeli projektekről szóló beszélgetések mellett megrendezésre került egy fél napos hulladékos workshop is. A csoport tagjaival már korábban megegyeztünk arról, hogy a Vitafutura környezeti edukációs hátterét felhasználva érdemes lenne nagyobb hangsúlyt fektetni a környezetvédelmi kérdésekre.

Úti beszámoló 2015 - hulladékprojekt csoportfeladat
A hulladék workshop résztvevő csoportfeladat közben

Kenyában járva és a helyiek között sok időt eltöltve tapasztaltam, hogy egyrészt sok helyen elszórják a szemetet (Kowuorban ez szerencsére nem annyira jellemző, de országosan jelentős probléma), másrészt viszont – és ez sajnos Kowuorban is jellemző – vidéken jellemzően a kert végében égetik el a háztartási hulladékot, ami nemcsak környezeti szempontból nagyon kedvezőtlen, de a helyiek egészségére is rendkívül káros. A projekt során elsősorban utóbbi a problémára keressük a legjobb megoldást, miközben természetesen szeretnénk hangsúlyt fektetni a hulladékcsökkentésre és az edukációra is (főként a szeméttel kapcsolatos kockázatokra vonatkozó ismeretek terjesztése, valamint a hulladékcsökkentési lehetőségek megismertetése tekintetében).

A workshopot felkészítő beszélgetés előzte meg, melynek során azt a feladatot kapták a résztvevők, hogy legalább egy hétig figyeljék meg, hogy háztartásukban milyen szemét keletkezik, és annak mi lesz a sorsa.

A workshopon ezen információk birtokában beszélgettünk a kowuori hulladékhelyzetről, előadást tartottam a csomagolóanyagok típusairól, valamint azok előnyéről és hátrányáról, valamint a hulladékhierarchiáról és a megelőzés fontosságáról.

Úti beszámoló 2015 - együttgondolkodás
A workshop résztvevői dolgoznak közösan egy feladaton

A workshop eredményeként előállt egy lista, amely tartalmazza azokat az anyagfajtákat és hulladéktípusokat, amelyek szemétként a leggyakrabban megjelennek a háztartásokban, illetve azt is, hogy ezekkel mi történik most, és a workshop tanulságai alapján mit lehetne tenni a jövőben. Ez a lista jelenti a kiindulópontját a projekt további lépéseinek és jövőbeli feladatainak. (A hulladékprojektről bővebben itt olvashatsz.)

Összegzés:

Az idei kenyai látogatás is rendkívül tartalmas és hasznos volt. Az út során kiosztott ajándékokkal, összesen 105.215,- Ft értékben segítettük alapítványi forrásból a Boston Gyerekotthon lakóit és kowuori partnerszervezetünket, valamint elindítottuk az első projektet (Taka taka – hulladék projekt) Kowuorban.

További képek az útról:

Iratkozz fel!

Szeretnél rendszeresen értesítést kapni a legújabb bejegyzésekről és aktuális híreinkről? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Korábbi

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről!

Ha nem akarsz lemaradni aktuális híreinkről, és szeretnéd az elsők között olvasni cikkeinket, iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatkezelési

Sikeresen feliratkoztál. Hamarosan érkezik első levelünk. Ha mégsem, kérjük, ellenőrizd spam mappád vagy - ha Gmailt használsz - a promóciók között. Ha ott sem találod, vedd fel velünk a kapcsolatot az [email protected] email címen.

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről!

Ha nem akarsz lemaradni aktuális híreinkről, és szeretnéd az elsők között olvasni cikkeinket, iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatkezelési

Sikeresen feliratkoztál. Hamarosan érkezik első levelünk. Ha mégsem, kérjük, ellenőrizd spam mappád vagy - ha Gmailt használsz - a promóciók között. Ha ott sem találod, vedd fel velünk a kapcsolatot az [email protected] email címen.

Pin It on Pinterest

Share This