Kenyai iskolarendszer

2014. 03. 15. | Érdekesség

avagy információk a bizonyítvány értelmezéséhez…

Általában

A kenyai iskolarendszer szintjeit tekintve nagyon hasonló a hazaihoz: óvoda, általános iskola, középiskola és főiskola/egyetem.

Vannak állami finanszírozású iskolák (köziskolák) és vannak magániskolák is. Előbbiek ingyenesek (azaz nincs tandíj), de az egyenruhát, könyveket, iskolafelszerelést stb. ez esetben is meg kell vásárolni a gyerekek számára, ami sok szülőnek gondot jelent.

A magániskolákban ezen felül tandíjat kell fizetni, cserében jellemzően jobbak a körülmények (tantermek, mosdók stb.).

A tanítási időszak (tanév) adott év januártól decemberig tart, harmadéves ciklusokban az alábbiak szerint:

 • 1. harmad: január – március
 • 2. harmad: május – július
 • 3. harmad: szeptember – november.

Áprilisban, augusztusban és decemberben tanítási szünet van.

Számonkérés:

Kenyában a harmadév-végi eredményeket (bizonyítványt) a harmadév-végi vizsgák határozzák meg. Általános iskolában csak a harmadév végén (ill. a 8. osztály végén) van vizsga, míg középiskolában a harmadév-végi vizsgák mellett harmadév közben is vannak vizsgák (ld. lent).

Óvoda

3-6 éves korú gyerekek számára. Bár óvodánként lehetnek eltérések, jellemzően a hazai óvodáknál iskolaközpontúbb, inkább iskola-előkészítő jellegű. A gyerekek padban ülnek, és itt tanulják meg az írás és számolás alapjait.

Kenyai iskolarendszer - tábla

Általános iskola

8 évig tartó alapfokú képzés a 6-14 éves korú gyerekek számára. (Mivel az iskola elkezdése az anyagi lehetőségektől is függ, sok esetben a gyerekek később – 7-8 vagy akár 9 éves korban – kezdik az iskolát, így később is fejezik be azt.)

Az általános iskolában összesen 5 tantárgy van: angol nyelv, szuahéli (a helyi) nyelv, matematika, tudományok és társadalomismeret.

Harmadév-végi vizsgák

 • mind az öt tárgyból vizsgát tesznek a gyerekek;
 • a vizsgákon minden tárgyból max. 100 pontot lehet kapni (így egy félévben összesen 500 pont szerezhető);
 • mindegy tárgyból min. 50 pontot (valamint összesen 250-t) kell elérni ahhoz, hogy a következő osztályba lehessen lépni;
 • ha matematikából valaki nem éri el az 50 pontot, de van legalább 40 pontja, akkor korrepetáláson vehet részt, és ha ennek hatására javul a teljesítménye, akkor – akár 250 alatti összpontszámmal is – továbbengedik.

KCPE vizsga (kisérettségi)

 • általános iskolai záróvizsga az utolsó év végén (angol elnevezése: Kenya Certificate For Primary Education), amely a középiskolába lépés alapvető feltétele;
 • olyasmi mint egy általános iskolai “érettségi” (amolyan kisérettségi);
 • mind a köziskolák, mind a magániskolák tanulói számára szükséges;
 • országos szintű vizsga: központilag (kormány/minisztérium által) összeállított kérdésekkel, országosan egységes időpontban kerül megrendezésre.

Középiskola

4 éves középfokú képzés a 14-18 éves korú (illetve az általános iskolát később kezdők esetén, akár idősebb) fiatalok számára.

Középiskola 1. és 2. osztályában 10 tantárgy van: angol nyelv, szuahéli nyelv, hittan (C.R.E), történelem, földrajz, matematika, fizika, kémia, biológia és üzleti tanulmányok.

3. és 4. osztályban 8 tantárgy van, ami gyerekenként változhat az alábbiak szerint:

 • kötelező tantárgyak: angol nyelv, szuahéli nyelv, matematika;
 • tudományok: fizika, kémia, biológia (a három közül kettőt kell választani, iskolától függően valamelyik a három közül – a Boston Középiskolában a kémia – kötelező, és a másik kettőből kell egyet választani);
 • humántárgyak: hittan, történelem, földrajz (a három közül kettőt kell választani);
 • gazdasági ismeretek: üzleti tanulmányok, mezőgazdaság (a kettő közül egyet kell választani).

Kenyai iskolarendszer - középiskolások

Középiskolában minden harmadévben van két ún. folytonos értékelő teszt (CAT, azaz „continuous assessment test”) és egy záróvizsga. Ezek szerepelnek – alábbi elnevezésekkel – a bizonyítványban is:

 • CAT1: a szünet utáni első héten mérik, hogy mennyit (nem) felejtettek a szünet alatt a gyerekek;
 • CAT2: az 5. tanítási hét környékén tesztelik, hogy hogyan állnak a gyerekek, van-e valamilyen tárgy, amiből extra órákra (korrepetálásra) van szükségük;
 • Exam: ez maga a záróvizsga, amelyet a harmadév végén tartanak; valójában ez a fő vizsga, aminek az eredménye számít, pl. abból a szempontból, hogy továbbléphetnek-e a gyerekek a következő évfolyamra.

Mindegyik vizsgán mindegyik tantárgyból max. 100 pontot lehet szerezni, a továbblépéshez minimum 50% kell. Azaz: 1. és 2. osztályban 10 tantárgy van, így összesen 1000 pontot lehet elérni és a továbblépéshez 500 (minden tárgyból min. 50) pont kell; 3. és 4. osztályban 8 tantárgy van, így összesen 800 pontot lehet elérni, a továbbjutáshoz 400 (tárgyanként min. 50) pont kell.

KCSE vizsga

Az „érettségi” (KCSE, középiskolai oklevél) a KCPE-hez hasonló vizsga a középiskolások számára, a 4. osztály végén, amelynek eredménye meghatározza, hogy adott gyerek milyen iskolában (egyetem, főiskola, szakiskola stb.) tud továbbtanulni.

Iratkozz fel!

Szeretnél rendszeresen értesítést kapni a legújabb bejegyzésekről és aktuális híreinkről? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Korábbi

Pin It on Pinterest

Share This