Kenyai iskolarendszer

2014. 03. 15. | Érdekesség

avagy információk a bizonyítvány értelmezéséhez…

Általában

A kenyai iskolarendszer szintjeit tekintve nagyon hasonló a hazaihoz: óvoda, általános iskola, középiskola és főiskola/egyetem.

Vannak állami finanszírozású iskolák (köziskolák) és vannak magániskolák is. Előbbiek ingyenesek (azaz nincs tandíj), de az egyenruhát, könyveket, iskolafelszerelést stb. ez esetben is meg kell vásárolni a gyerekek számára, ami sok szülőnek gondot jelent.

A magániskolákban ezen felül tandíjat kell fizetni, cserében jellemzően jobbak a körülmények (tantermek, mosdók stb.).

A tanítási időszak (tanév) adott év januártól decemberig tart, harmadéves ciklusokban az alábbiak szerint:

 • 1. harmad: január – március
 • 2. harmad: május – július
 • 3. harmad: szeptember – november.

Áprilisban, augusztusban és decemberben tanítási szünet van.

Számonkérés:

Kenyában a harmadév-végi eredményeket (bizonyítványt) a harmadév-végi vizsgák határozzák meg. Általános iskolában csak a harmadév végén (ill. a 8. osztály végén) van vizsga, míg középiskolában a harmadév-végi vizsgák mellett harmadév közben is vannak vizsgák (ld. lent).

Óvoda

3-6 éves korú gyerekek számára. Bár óvodánként lehetnek eltérések, jellemzően a hazai óvodáknál iskolaközpontúbb, inkább iskola-előkészítő jellegű. A gyerekek padban ülnek, és itt tanulják meg az írás és számolás alapjait.

Kenyai iskolarendszer - tábla

Általános iskola

8 évig tartó alapfokú képzés a 6-14 éves korú gyerekek számára. (Mivel az iskola elkezdése az anyagi lehetőségektől is függ, sok esetben a gyerekek később – 7-8 vagy akár 9 éves korban – kezdik az iskolát, így később is fejezik be azt.)

Az általános iskolában összesen 5 tantárgy van: angol nyelv, szuahéli (a helyi) nyelv, matematika, tudományok és társadalomismeret.

Harmadév-végi vizsgák

 • mind az öt tárgyból vizsgát tesznek a gyerekek;
 • a vizsgákon minden tárgyból max. 100 pontot lehet kapni (így egy félévben összesen 500 pont szerezhető);
 • mindegy tárgyból min. 50 pontot (valamint összesen 250-t) kell elérni ahhoz, hogy a következő osztályba lehessen lépni;
 • ha matematikából valaki nem éri el az 50 pontot, de van legalább 40 pontja, akkor korrepetáláson vehet részt, és ha ennek hatására javul a teljesítménye, akkor – akár 250 alatti összpontszámmal is – továbbengedik.

KCPE vizsga (kisérettségi)

 • általános iskolai záróvizsga az utolsó év végén (angol elnevezése: Kenya Certificate For Primary Education), amely a középiskolába lépés alapvető feltétele;
 • olyasmi mint egy általános iskolai “érettségi” (amolyan kisérettségi);
 • mind a köziskolák, mind a magániskolák tanulói számára szükséges;
 • országos szintű vizsga: központilag (kormány/minisztérium által) összeállított kérdésekkel, országosan egységes időpontban kerül megrendezésre.

Középiskola

4 éves középfokú képzés a 14-18 éves korú (illetve az általános iskolát később kezdők esetén, akár idősebb) fiatalok számára.

Középiskola 1. és 2. osztályában 10 tantárgy van: angol nyelv, szuahéli nyelv, hittan (C.R.E), történelem, földrajz, matematika, fizika, kémia, biológia és üzleti tanulmányok.

3. és 4. osztályban 8 tantárgy van, ami gyerekenként változhat az alábbiak szerint:

 • kötelező tantárgyak: angol nyelv, szuahéli nyelv, matematika;
 • tudományok: fizika, kémia, biológia (a három közül kettőt kell választani, iskolától függően valamelyik a három közül – a Boston Középiskolában a kémia – kötelező, és a másik kettőből kell egyet választani);
 • humántárgyak: hittan, történelem, földrajz (a három közül kettőt kell választani);
 • gazdasági ismeretek: üzleti tanulmányok, mezőgazdaság (a kettő közül egyet kell választani).

Kenyai iskolarendszer - középiskolások

Középiskolában minden harmadévben van két ún. folytonos értékelő teszt (CAT, azaz „continuous assessment test”) és egy záróvizsga. Ezek szerepelnek – alábbi elnevezésekkel – a bizonyítványban is:

 • CAT1: a szünet utáni első héten mérik, hogy mennyit (nem) felejtettek a szünet alatt a gyerekek;
 • CAT2: az 5. tanítási hét környékén tesztelik, hogy hogyan állnak a gyerekek, van-e valamilyen tárgy, amiből extra órákra (korrepetálásra) van szükségük;
 • Exam: ez maga a záróvizsga, amelyet a harmadév végén tartanak; valójában ez a fő vizsga, aminek az eredménye számít, pl. abból a szempontból, hogy továbbléphetnek-e a gyerekek a következő évfolyamra.

Mindegyik vizsgán mindegyik tantárgyból max. 100 pontot lehet szerezni, a továbblépéshez minimum 50% kell. Azaz: 1. és 2. osztályban 10 tantárgy van, így összesen 1000 pontot lehet elérni és a továbblépéshez 500 (minden tárgyból min. 50) pont kell; 3. és 4. osztályban 8 tantárgy van, így összesen 800 pontot lehet elérni, a továbbjutáshoz 400 (tárgyanként min. 50) pont kell.

KCSE vizsga

Az „érettségi” (KCSE, középiskolai oklevél) a KCPE-hez hasonló vizsga a középiskolások számára, a 4. osztály végén, amelynek eredménye meghatározza, hogy adott gyerek milyen iskolában (egyetem, főiskola, szakiskola stb.) tud továbbtanulni.

Iratkozz fel!

Szeretnél rendszeresen értesítést kapni a legújabb bejegyzésekről és aktuális híreinkről? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Korábbi

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről!

Ha nem akarsz lemaradni aktuális híreinkről, és szeretnéd az elsők között olvasni cikkeinket, iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatkezelési

Sikeresen feliratkoztál. Hamarosan érkezik első levelünk. Ha mégsem, kérjük, ellenőrizd spam mappád vagy - ha Gmailt használsz - a promóciók között. Ha ott sem találod, vedd fel velünk a kapcsolatot az [email protected] email címen.

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről!

Ha nem akarsz lemaradni aktuális híreinkről, és szeretnéd az elsők között olvasni cikkeinket, iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatkezelési

Sikeresen feliratkoztál. Hamarosan érkezik első levelünk. Ha mégsem, kérjük, ellenőrizd spam mappád vagy - ha Gmailt használsz - a promóciók között. Ha ott sem találod, vedd fel velünk a kapcsolatot az [email protected] email címen.

Pin It on Pinterest

Share This