Szeméthelyzet Kenyában

2015. 12. 21. | Érdekesség

Kenyában nincs hatékony hulladékgazdálkodási rendszer, sőt a vidéki területeken egyáltalán nincs hulladékgazdálkodás.

Nairobiban és más nagy városokban egy héten egyszer elviszik a szemetet (az ajtó elé kitett zsákot), illetve a belváros utcáin vannak szemetesek, de e mögött sincs jól szervezett hulladékgazdálkodás.

A külvárosi részeken gyakran látni kisebb-nagyobb vagy akár óriási szemétdombokat, ahová az emberek a szemetet dobálják. Ezeken a helyeken jellemzően csak lerakják a hulladékot, semmiféle kezelés (még a legalapvetőbb óvintézkedések) nélkül.

Vidéken, ahol semmiféle hulladékgyűjtés nincs, a háztartásban keletkező szemetet a ház környékén elássák vagy elégetik.

A környezetvédelmi kérdések – így a hulladék sem – nem igazán része a tananyagnak, néhány nagyon alapinfón túl erről nem tanulnak a gyerekek

Szeméthelyzet Kenyában

… már, akik járnak egyáltalán iskolába. Ennek eredményeként az embereknek általában fogalmuk sincs a szemét környezet- és egészségkárosító hatásairól, és így nem is nagyon érdekli őket a szemétkérdés.

Olyannyira, hogy a szemetet az emberek gyakorlatilag mindenhol eldobálják: az utcán, közterületeken, közlekedési eszközökön, sőt utazás közben sokszor kidobálják az autóból, buszból is. Az országban több helyen is látni, hogy az út szélét és/vagy környékét gyakorlatilag ellepi a szemét.

Nairobi és egy-két nagyobb város kivételével nincsenek utcai szemetesek. Ahol esetleg próbálkoztak ilyesmivel, ott az lett a vége, hogy leszerelték őket, mert egyrészt az emberek úgysem használták, másrészt, amit lehetett (fát, fémet) elloptak belőle… 🙁

A fejlett országokhoz – így Magyarországhoz – képest kevesebb háztartási hulladék keletkezik

Ez elsősorban a gazdasági helyzetnek (alacsony GDP és jövedelem) köszönhető. A boltok polcain ugyanakkor már megjelentek az agyoncsomagolt termékek, amit vásárolnak is az emberek. Ráadásul sok mindent jellemzően inkább kis kiszerelésben vesznek. Ennek oka részben az, hogy nincs pénzük nagyobbra. Másrészt, a háztartásokban – főleg vidéken – sok helyen nincs hűtő, ahol a nagyobb kiszerelésű, hűtést igénylő termékeket tárolni tudnák.

Így már most is sok a csomagolási hulladék (főleg műanyag), és a gazdasági növekedéssel a helyzet még tovább fog romlani.

Iratkozz fel!

Szeretnél rendszeresen értesítést kapni a legújabb bejegyzésekről és aktuális híreinkről? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Korábbi

Pin It on Pinterest

Share This